-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek

SINOSZ farsang


Szenvedélyünk a foltvarrás

Fókuszpontok fotókiállítás


TITANIC kiállítás
Budapest

Pillanatképek a mohácsi busójárásról

Télbúcsúztató felvonulás Csongrádon

A képre kattintva a galéria elérhető


Már 667 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Komor Marcell (1868-1944)

Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom
Tóth József emléktábla
Rébeli-Szabó József (1932-2011)
Könyvespolcra - A Lakos-gyilkosság
A Szentesi Vasutas Sportegyesület alapítói
A szentesi vízilabdasport legendás szervezői
Lakos József-dombormű
Szentes irodalmi emlékei
XII. Piusz pápa mellszobor
Koszta József emléktábla
Azt írta az Újság - 008
Azt írta az újság - 007
Azt írta az újság - 006
Farkas Antal domborműves emléktábla

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás

 
A,Á lexikon
A,Á lexikon : Alföldi életképek 01. - Krumplicukor - Kaczur István (1956)

Alföldi életképek 01. - Krumplicukor - Kaczur István (1956)


ÍRÁSOK, TANULMÁNYOK 

Suttyó koromban nagyon sok gondot okozott énnekem az, amit az istenről tanítottak. Nem tudtam eldönteni, kit szeressek jobban, kit tartsak jobbnak és nagyobbnak, istent vagy édesanyámat? Mert a tanító néni meg az olvasókönyv azt magyarázták minduntalan, hogy a jó isten mindenható, mindent látó, egyengeti az utamat, óv a rossztól, bajtól, segít, ha jót akarok. Számomra akkoriban az volt a legnagyobb rossz, ha éhes voltam és ettől a rossztól nem az isten óvott meg, hanem édesanyám.

Ennek alapján talán egyszerű lett volna eldöntenem nagy kérdésemet, de nem lehetett, mert ha bajban voltunk, anyám mindig az istent hívta segítségül. Gyakran hívogatta. És abból, hogy édesapám nem lett beteg a kubikon, meg abból, hogy a tyúk meg a disznó nem döglött meg, arra a meggyőződésre jutottam, hogy segített az isten. Bár sohasem kaptam rajta. Tíz esztendő kocorászott el a fejem fölött, mikor egy véletlen eldöntötte bennem a nagy kérdőjelet.

Akkor történt, amikor Szentlászlóban szolgáltam Szentes alatt. Nyár volt. Cséplőzúgást, árpaport meg acatpelyhet hozott a tikkasztó szél. Gazdámhoz éppen akkor állt be a gép, mikor javában osztogatta részemre a >>prémiumot<< eszembe se jut már, miért.

A cséplőmunkások megsajnálhattak. Megajándékozott ki-ki, amivel éppen tudott. Egyik szóval, másik simogatással, megint másik almával. Egy jóasszony - anyámhoz hasonlított -  csillogó nikkel pénzt bogozott ki a zsebkendője sarkából, azt adta nekem. Ragyogó 50 fillérest, amit nem éppen kevésre becsült a pengős világ. Mindjárt tudtam, hogy krumplicukrot veszek a pénzen.

Nagyon szerettem a krumplicukrot. Ha kaptam, a kezembe vettem egy darabot, gyengéden a fogamhoz nyomtam és reszelgettem, gyalulgattam, míg csak el nem kopott. Végtelenül szerettem a krumplicukrot. csak édesanyámat jobban. Elhatároztam, hogy néki veszek majd krumplicukrot az én nagy vagyonomért.

Édesanyám mindig vásárolt nékem krumplicukrot, amikor a havi, egy napos tisztálkodási szabadságról visszaindultam a tanyára. Tíz fillér árán vett. Én most egyszerre Ötvenért veszek!

Nem volt nyugtom. Különféle terveket szőttem, hogy ezt is, azt is venni kéne édesanyámnak, de végül mindig a krumplicukornál kötöttem ki. Hajnalonként vele ébredtem, este vele köszöntem el a csillagoktól és vele álmodtam. A krumplicukorral. Szép nagydarab, fehér krumplicukrot vittem édesanyámnak, akkorát, hogy majd leszakadt tőle a tarisznyám. Pedig a tarisznyát vízhatlan ponyvából varrta édesapám.

Másnap, az álmom után el is határoztam, hogy az ajándékot, nem a tarisznyában viszem, nehogy leszakadjon. Inkább kérek majd papírt Győri nénitől. Ő volt a boltos.

Arra is gondoltam, úgy adom majd át a krumplicukrot, hogy sokan lássák, különösen Tarnóczi Jóska, meg Pataki Palkó, a szomszéd gyerekek. Biztosra vettem, hogy ők sohasem vesznek 50 fillér áru krumplicukrot ajándékba, mert nincs annyi pénzük. Hadd lássák, hogy énnekem van. Mert én kapok a szolgálatomért.

Elérkezett a nap, amikor gazdám a boltba küldött. Vagy három kilométernyire a tanyától, oda, ahol a szarvasi, meg a szentmártoni kövesút találkozik. Nem az úton mentem, hanem keresztül, tarlón, kukoricán, toronyiránt. A gazdám pénzét a tarisznyában vittem, az enyémet a markomban. Azzal köszönök majd be a boltba, hogy kérek 50 fillérért krumplicukrot - gondoltam. És megmagyarázom Győri néninek, hogy édesanyámnak viszem ajándékba, mert szombaton este megyek haza.

Öröm dobbant a szívembe, hiszen melyik, gyermek nem örül az édesanyjának? Örül valamennyi. És ilyenkor végtelen nagy szeretettel öleli az anyját minden gyermek. Én is anyám keblére bújtam volna szívesen, de messzire volt tőlem. Csak álltam a tarlón, fájó szívvel és kutató szemekkel vizsgáltam a tanyákat övező akácosok távolba vesző lombjait. Tálán meg akartam látni a mi utcánkat, fehérfalú kis házunkat. Honvágy fojtogatta a torkomat, s hirtelenül felmásztam egy árpavontató tetejére, hátha legalább a templom tornyát látnám, amelyiktől nem messzire ott van édesanyám. Hm - jutott eszembe - nem is gondolja, hogy milyen hatalmas krumplicukrot veszek néki mindjárt.

Megláttam a tornyot. A szentesi református templom messzire pirosló toronykupoláját és akkorát sóhajtottam, majd lebillentem a figyelő helyről. S ekkor egy pillanatig azt hittem, a torony üzent. Valami megpendült mellettem tisztán, hallhatóan.    

Álomba szőtt pénzem, a ragyogó Ötven filléres csúszott a földre.   Édesanyámnak szánt ajándékom ára. Napestig kerestem, nem találtam. Aligha sírt annyit tízesztendős kisbéres, mint amennyit én akkor sírtam visszafelé menet S mindig csak egyre gondoltam: nem lett meg a pénz nem tehettem jót édesanyámmal pedig imádkoztam.

Imádkoztam még azután sokszor. De úgy, mint azelőtt, soha többé. Mindig eszembe jutott a krumplicukor, és nem tudtam megérteni, miért nem jött akkor az isten segíteni. Hiszen olyan jó voltam és olyan jót akartam, mint soha sem azelőtt! Mégsem segített.

Édesanyám éppen olyan szeretettel fogadott szombaton, mintha vettem volna néki krumplicukrot. Gyermekfejem akkor döntötte el, ki a nagyobb.


Megjelent: (1956. augusztus 19. Viharsarok)
 
Adatlap létrehozása 2016. október 16.

 

 

 


STAR STABLE ONLINE BLOG - Kattints ha te is játszol a játékkal, vagy csak érdekel :) Puszi Daisy    *****    ANEZKABLOG megnyitotta kapuit, ahol a valódi, õszinte életét, véleményét olvashatjátok el!    *****    Duguláselhárítás Debrecen    *****    Visszaszámlálás indul! A popzene 2018-as évét foglaljuk össze. Dalok, albumok, videoklipek.    *****    STAR STABLE ONLINE - R A J O N G Ó I O L D A L - Daisy Doveer - STAR STABLE ONLINE    *****    Aranysárkányok korának 617-edik esztendejében...    *****    If this is the end in fire we should burn together    *****    Keresett karakterek // Szerepjáték // Csatlakozz // Varázslat és Sárkányvér // Aneliath    *****    snowflakes in the wrong place    *****    &#9819; ANELIATH &#9737; varázslat és sárkányvér    *****    every monster was a (wo)man first    *****    Fedett lovardák,kör karámok, angol lovas bokszok, gép-takarmány tárolók gyártás,szerelését, építését vállaljuk!    *****    Meditációk az okkult életrõl    *****    SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP.SZEREZZ ÖRÖMET SZERETTEIDNEK KARÁCSONYRA,EGY SZEMÉLYISÉG ÉS SORS ANALÍZISSEL!VÁRLAK    *****    MINDIG SZÉP AJÁNDÉK EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓP. Szerezz örömet SZERETTEIDNEK Karácsonyra egy tartalmas elemzéssel!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Tegyél egy próbát, én segítek az értelmezésben. Várlak!    *****    Rendelj szeretteidnek, asztrológiai elemzéseket, a 20-25 oldalas születési horoszkóp elõrejelzéssel,nagyon szép ajándék!    *****    Hamarosan, karácsony:rendelj, születési, elõrejelzési, párkapcsolati, fogamzási,hold horoszkópot, biotérképet ajándékba!    *****    szekelyhirdeto    *****    Te mit tennél, hogy a legnagyobb titkod, titok is maradjon?