-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
B - lexikon
B - lexikon : Buffalo Bills Wild West Szentesen 1906. 2. rész

Buffalo Bills Wild West Szentesen 1906. 2. rész
PERCRŐL PERCRE SZENTESEN
(Sajnos Szentesen készült képek eddig nem kerültek elő , az oldalon felhasznált képek a túrné több állomásán készültek)
 

1906. Az év elején városunkba utazott a Buffalo Bill Wild West nevű vállalat magyarországi ügyeivel megbízott ügyvéd dr. Pekár Imre, hogy megtegye az előkészületeket. Kiválasztotta a megfelelő helyszínt és megbeszélte a víz- és takarmány szükségletet, valamint a különvonatok közlekedésének a menetét.

1906-06-12. Buday János ácsmester szerződésben állapodott meg három hirdetőtábla elkészítéséről, amelynek mérete 25 méter hosszú és 3 méter magas volt.

1906-06-19. Megérkezett városunkba a reklámszolgáltatást végző előcsapat. A vasúti kocsi, amivel érkeztek külön e célra készült. A nagyon szellemesen berendezett vasúti kocsi, 20 méter hosszú, egyik végén van a szolgálatvezető irodája, míg a másik végén a csiriz készítésére felállított katlan található.   Az iroda és a katlan között fiókok vannak, melyekben a falragaszok vannak elrendezve. E szekrény felett nyomtatott szalagok vannak, melyekre a város neve és a dátum van nyomtatva, ahol a Wild West látványossága be lesz mutatva. Ezen táblácskák felett a munkások szállása van berendezve.

1906-06-20. A csapat reggel négykor kezdi a munkát és elkészítik a csirizt mely a falragaszokhoz szükséges. A szolgálat vezetőjének meg van Szentes és a környező települések térképe, így már előre tudják, hol kell a plakátokat elhelyezni. A kocsik, melyek a falragaszokat az egyes helységekre viszik, már ott állnak a vagon előtt. A reggeli elfogyasztása után, mikor még a legtöbb ember alszik, szétoszolnak és szétszórják a hirdetményeket. A plakátok ragasztását több brigád is végzi így a plakátokat szinte egyszerre olvashatják az emberek. Reggel kilenckor mikor az üzletek nyitnak, egy másik csapat megkéri a kereskedőket, hogy engedjék meg, hogy az üzlet kirakatában is elhelyezhessék a plakátokat. Még aznap házról házra mennek, és képes prospektusokat osztanak szét, melyben leírják az előadás pontos menetét. Ilyen módon naponta 15.000—20.000 nyomtatványt osztanak ki, melyek között gyakran óriási hirdető cédulák vannak. A szervezés olyan tökéletes, hogy a szolgálatvezető este pontosan beszámolhatott a felügyelőknek, hogy hova kerültek ki falragaszok.

1906-06-27. Új felügyelő járja végig a kiplakátolt területet, ha a kereskedő, aki az első héten meghagyta, a másik héten pedig levette, mikor az első felügyelő szabadjegyét felmutatja, azt kapja válaszul, hogy a másik felügyelő új utasítást adott, ami annyit jelent, hogy nem tartotta be ígéretét és ennél fogva szabad jegyét megsemmisítik.

1906-06-29. Az előadás előtt pár nappal megérkezett John M. Burke örnagy, a reklámozáséert felelős igazgató, aki elintézte a formaságokat és a hivatalos teendőket, majd ellátogatott a helyi lapok szerkesztőségeibe. A lapok ezután részletes cikket közöltek a várható csodás mutatványokról, aminek köszönhetően az előadásokat nagy várakozás előzte meg.

1906-07-03. Az első különvonat 3 óra 19 perc, a második 4 óra 42 perc, a harmadik 5 óra 35 perckor érkezett meg a vásártérre a 800 tagú társulattal.  A kipakolásnak a korai időpontok ellenére már nagyszámú nézője volt. A lepakolást és szállítást nagyméretű lovakkal hajtották végre, a sátrat a marhavásártéren a villanytelep mellett állították fel. Szinte azonnal megkezdik az indiánok a sátraikat, a konyhát a hozzá tartozó helységeikkel, az ebédlő sátra és egyéb pavilonokat és a lóistállót felépíteni. Mikor ezzel a munkával végeztek a csapat megreggelizik. Utána a kolosszális Amfiteátrum felépítéséhez fognak, amely három oldalról ülősorokkal van bekerítve és egy óriási parallelogrammát alkot. Az ülőhelyek egy vászon mennyezettel vannak befödve, míg az aréna és ülőhelyek közti rész a Wild-West szükséges dekorációit és a csatajelenetek bemutatása számára vannak fenntartva. Semmiféle akadály nem jött közbe, délelőtt 10 órakor minden el volt helyezve.

A sátor alatt 7500 (!) ülést helyeztek el, amelyek közül a  legtöbb a két koronás hely volt. A show-nak maga a tábor is része volt, akik egész nap itt akartak nézelődni ötven fillért fizettek érte. Láthatták többek közt, hogy az indiánok tényleg tipikben laknak, hogy étküket tábortűznél főzik, a csecsemőiket hátukra kötve hordják.  Az aréna mellett itt voltak a mellék-mutatványos sátrak is, a bejárat előtt egy kisebb dobogón különböző mutatványokkal szórakoztatták a látogatókat. Szerepeltek itt kardnyelők, zsonglőrök, különböző érdekes ruhába bújt alakok, bohócok, stb. A tábor körül pedig mindenféle elárusító helyeken költhette pénzét a látogató, vásárolhattak 50 fillérért 6db képe levelezőlapot, a melyek a műsor egy-egy jellegzetes eseményét ábrázolták. Az előadás kezdetéig a fúvószenekar friss angol dallamokkal szórakoztatta az embereket. Az előadás kezdet délután 2 óra és este 8 óra. A rendezvényt a rendőrök komoly erőkkel biztosították, feladatuk főleg a zsebesek elfogása volt Az igazgatóság biztosított mindenkit hogy Cody ezredes minden előadáson meg fog jelenni és bemutatja csodálatos lovaglási és lövészeti gyakorlatait melynek Buffaló Billt híresé tették..

A tizórai előadás után azonnal összepakoltak és mentek Szegedre ahol kezdődött minden előrröl.

Archív felvételekk a 19. század végéről és a 20. század elejéről,
a Buffalo Bill Wild West Show, Rodeo Show , indiai táncok, Cowboys, csajok és a ló szelídítés.


1906-07-04. A helyi sajtó így számolt be az eseményekről
…Érdekes és mozgalmas napja volt Szentesnek a tegnapi. Annyi idegen arcot ritkán lehetett látni, mint amannyit Buffaló előadása idecsábított. Már kora hajnali órákban feketélett az embertömeg, amelyik mind Buffaló érkezését várta. Magáról az előadásról és sok érdekességről, mozgalmas képről most nem írunk. Azt se tudjuk még, hogy mit vihetett ki Szentesről, de azt már hozzávetőleg megírhatjuk, hogy mennyit hozott. A város kasszájába csak körülbelül 1000 korona folyt be. Kövezetvám fejében a vasút 528 koronát szedett be. Helypénz, mintegy 200 korona volt s a vámsorompóknál ia a forgalom felugrott tisztességes nagy számra. A kunszentmártoni vonatok zsufolva voltak egész nap s ebből is nem csekély összeg jut majd  a város kasszájába. Az orosházi vonalon 1700 koronát fizettek az amerikaiak. Igen nagy forgalmat csináltak a piacon és a kereskedőknél is…Részlet az alföldi ellenzék írásából
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
http://en.wikipedia.org/wiki/Buffalo_Bill
http://www.bbhc.org/research/mccracken-research-
library/digital-collection
http://travelphotobase.com
Alföldi Ellenzék 1906-os szám
Perczel Olivér: Buffalo Bill Magyarországon (2013)

Videó:
http://www.youtube.com/watch?v=kjIH5AUglos
 


 

 

 

 


Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?