-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
R - lexikon
R - lexikon : Rejtélyek a városházi Petőfi szobor körűl - sz.: Labádi Lajos

Rejtélyek a városházi Petőfi szobor körűl - sz.: Labádi Lajos


A Városházán látható egy gipszből készült Petőfi mellszobor, amely korábban az emeleti folyosót, jelenleg a közgyűlési termet díszíti. Sok évtizede őrzi Szentesen a lánglelkű költő emlékét, ennek ellenére homály fedi a szobor alkotójának nevét, ill. azt is, hogy milyen körülmények között került városunkba. Talán az alábbiakban sikerül legalább részben megfejteni a rejtélyt.


Rózsa Gábor helytörténész barátom annak idején azt állította, hogy a szóban forgó mellszobor Koncz Antal szentesi szobrászművész alkotása, amelyet 1923-ban készített Petőfi Sándor 100 éves születési évfordulójára. A szobor eredetileg a Petőfi Szálló halljában állt, és utóbb innen került át a Városházára. Koncz valóban megmintázta Petőfit, de fényképek bizonyítják, hogy az ő Petőfi ábrázolása merőben különbözik a városházi mellszobortól. Erről a szoborról tudjuk még, hogy Koncz mester Bazsik Antal, a Petőfi Szálló bérlőjének felkérésére készítette el alkotását, amelyet a bérlő 1925-ben Szentes város közönségének ajándékozott. Vagyis egyértelműen két szoborral van dolgunk.

Az elmúlt hetekben érdekes adalékokra bukkantam, amelyekről azt gondoltam, hogy talán választ adnak a Petőfi-szobrok körül felmerült kérdésekre. A Szentesen megjelenő Magyar Alföld 1948. szeptember 16-diki száma ugyanis arról tudósított, hogy a városi tanács kezdeményezésére a közeljövőben méltó emléket állítanak Petőfi Sándornak, halálának közelgő 100 éves évfordulója alkalmából. Ennek érdekében felvették a kapcsolatot a Művészeti Tanácscsal, amely Csorba Géza szobrászművészt leküldte Szentesre, hogy tárgyaljanak egy Petőfi-szobor elkészítéséről és felállításáról. A tehetséges művész neve ekkor már országosan ismert volt, s tudták róla, hogy remek szobrokat készített Ady Endréről, Katona Józsefről, Kőrösi Csoma Sándorról, Bartók Béláról, Babits Mihályról, Komjádi Béláról stb. A lexikonokból kiderül az is, hogy Lipótújváron született 1892-ben, 1913-tól a Budapesti Képzőművészeti Főiskolán képezte magát, ahol Stróbl Alajos és Radnai Béla tanítványa volt. Személyes kapcsolatban állt a magyar irodalmi élet több kiemelkedő alakjával: Ady Endrével, Babits Mihállyal, József Attilával, Móricz Zsigmonddal… stb.

A fővárosi mester – akit 1950-ben Kossuth-díjjal tüntettek ki – két napig Szentesen időzött, és Antal Endre városi mérnök kíséretében alkalmas helyet keresett szobrának. Az ő megítélése szerint a legalkalmasabb hely a Kossuth- és a Mátyás király utcák kereszteződésénél elterülő kis liget lett volna, de egy hatalmas villanyoszlop akadályozta a kilátást. Az oszlop eltávolítása, ill. a vezetékek föld alá helyezése 30 ezer forintba került volna, de ez nem állt rendelkezésre. Végül abban állapodtak meg, hogy az elkészítendő Petőfi-szobrot ideiglenesen a Polgári Leányiskola előtt állítják fel. Említést érdemel, hogy a szobrászművész elutazása előtt felkereste Koszta József festőművészt Zrínyi utcai házában, akihez régi barátság fűzte. Egy órán át idézték a múltat a 87 éves idős mesterrel. Teltek-múltak a hetek, hónapok, de nem volt nyoma a szoborállítási előkészületeknek. 1949 decemberében végre kiderült, hogy miért nem került sor a tervezett alkotás felállítására. Ismertté vált, hogy az előző évben kormányhatóságilag 20 ezer forint előirányzását engedélyezték a Petőfi-szobor létesitésére. A művésszel történt egyezkedés során azonban kiderült, hogy a szobor elkészítése legalább 50 ezer forintba kerülne. A hiányzó 30 ezer forintot társadalmi gyűjtés útján kívánták összeszedni, de utóbb kiderült, hogy ez nem fog sikerülni. A tanács ezt belátva, elállt szoborállítási szándékától. Az engedélyezett 20 ezer forint megmentése érdekében indítványozta, hogy a szóban forgó összeget fordítsák járdaépítésre, továbbá a közvilágítási lámpák számának szaporítására. A képviselőtestület az előterjesztést egyhangúan megszavazta. Tehát városunkban nem lett Petőfi Sándornak köztéri szobra.

De továbbra is kérdés, hogy honnan származik a közgyűlési teremben látható Petőfi-mellszobor. Egyelőre csak találgatni tudunk. Bige Csaba, a műszaki osztály munkatársa kiderítette, hogy a mellszobor belsejében olvasható egy felirat: „IZSÓ”. Ismert, hogy Izsó Miklós (1831–1875) szobrászművész elkészítette számos hírességünk mellszobrát (Egressy Gábor, Fáy András, Tóth József, Zrínyi Ilona, II. Rákóczy Ferenc, Eötvös József…), köztük Petőfi Sándorét is, kihajtott inggallérral, dús hajzattal és kecskeszakállal ábrázolva a fiatal költőt. Feltehetően a szentesi mellszobor ennek a sokszorosított másolata, amelyet kevesebb összegért lehetett megszerezni, mint egy eredeti műalkotást. Ha így is van, továbbra is homály fedi azokat a kérdéseket, hogy mikor, milyen körülmények között, s kiknek a közreműködésével került a Petőfi- mellszobor városunkba. Talán egyszer ezekre is fény derül.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
Labádi Lajos - Rejtélyek a városházi Petőfi-szobor körül - 2013

Kép:
Koncz Antal - Petőfi mellszobor
© Lantos Imre - Petőfi mellszobor
Adatlap létrehozása 2016. január 25

 

 

 

 


Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK