-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
E,É - lexikon
E,É - lexikon : Élet a XXIV. század elején - 05. házi eszközök

Élet a XXIV. század elején - 05. házi eszközökSzentesi zenészek -  Kurca parton -  a díszkútnál vizet hordó asszonyok és lányok [1.]

ÉLET A XIX.SZÁZAD ELEJÉN

<<< Vissza a néprajz oldalra


GYERMEKNEVELÉS   FELNŐTTEK   ÖLTÖZKÖDÉS    HÁZAK    ÉTELEK ÉS ITALOK    
FOGLALATOSKODÁS    PÉNZKERESÉS    HÁZASSÁGKÖTÉS     HÁZASÉLET     TEMETÉS     ERKÖLCSI VISZONYOK


Szentes népének életéről igen érdekes és nagy értékű tudósítást birunk a XIX. század elejéről, Kiss Bálint református lelkipásztor följegyzéseiben, amelyek valósággal szemeink elé állítják az akkori Szentes népének életét, szokásait. Nem volna teljes ez a történet, ha ezeket a dolgokat ide be nem iktatnók, annál is inkább, mert ezekből az időkből egész Magyarország népéletéről hasonló terjedelmes és részletes tudósítás semmiféle könyvben nem maradt fön. Lehetőleg egész terjedelmében s eredeti szövegében adjuk ezeket a tudósitásokat a következőkben:

HÁZI ESZKÖZÖK

A közönséges sorsúak házi eszközei voltak 2—3 ágy, egy láda, egy asztal, a ház végén és oldalán levő ablakok közti sarokban falfelől padok, amelyek oly magasak voltak, hogy a rajta ülők lábai nem érték a földet. Volt minden házban 2—3 fenyőfaszék is, ezenkívül az ágyak előtt hosszú karosszék (lóca), amelyen fel volt irva, hogy kié és mikor készült, ilyen formán: „Fésűs János uramé Anno 1763-ik esztendőben." Ezekre a karosszékekre mindenféle soha nem látott kék és zöldvirágok voltak festve vörös és sárga levelekkel, meg sokféle színű cifra madarak.

A falra felakasztva, vagy néhol beleépítve a falba, volt egy kis téka, melyet be is lehetett zárni. Ebben tartották könyveiket, palackjaikat, poharaikat, fésűjüket, acéljaikat, borotváikat, porció libellusaikat (adókönyvecske) és másféléket. A gerenda alatt függött a falon egy kis tükör, rendesen abban a tokban, amelyben a zsidóktól megvették, ez alatt állott a kefe, a csörgemetélő, az olló és a kalendárium.

A tehetősebb gazdák házaiban voltak az asztal melletti padok felett fogasok, amelyekre felül rá voltak rakva a régi cintányérok, cseréptányérok, ezenfelül pedig kancsókat aggattak. Ez a szokás azonban az 1805-ik körül mindjobban kezdett a divatból kimenni. Néhol az ágyak fölé menyezet volt épitve, melynek oszlopai az ágy négy lábának felső végébe voltak beleerősitve. Ezen a menyezeten tartották az asszonyok a vásznakat, gombokat,motollát és a nagy bibliát. Az ágyak lábai magasak voltak, székről kellett rá fölmászni. Az alatt tar-tották a csizmát, papucsot, kupujkát s a kotlót is ott fészkeltették.
 
A kemencék leginkább úgynevezett boglyakemencék voltak, melynek széles patkája és tágas kuckója, volt. A kuckóban tartották az ecetes kantákat és akinek volt, a kősót is odahelyezte. A padka volt a közönséges ülőhely különösen télen. Itt fontak az asszonyok és leányok a mécs világa mellett. A mécs a gerendáról lefüggő tartón állott és zsír, vagy repceolaj volt beleöntve. A padkán háltak a család kisebb tagjai.

A ház ékességei voltak a jó magasan a falra felragasztott ákombákom képek, amelyek: Tündér Ilonát, Ádám-Évát, fiastyúkot, lovas katonát, Árgirus királyfit ábrázolták. Ezeket a képeket sáfrán, bors, paprikaárús tótoktól, vagy pedig az orvosságot, szagos olajat hordozó vándorpatikusoktól l—2 krajcáron szerezték be s amelyeket sárga gyopárral, vasvirággal, karsai rózsával, bársonykával felbokrétáztak. A gerendákon birsalmát, ujjastököt (lopótököt), borsfüvet és bazsalyikumot tartottak. Ez utóbbi szagos füveket a lakóház illatositására használták.

A házi eszközöket rendszerint a húsvét ünnepét megelőző héten kirakták szellőztetni, kitakarították, a házat kimeszelték, a földjét sárga földdel, a faltövét feketével bemázolták. Rendesen minden háznak két szobája volt. Egy nagyobb és egy kissebb. A kisebbiket csak „pompára" tartották, ebben nem laktak, télen nem is fűtötték. Ide hívták a „becsületes" vendégeket, ha ilyen ment a házba. A nagyobbikban, a „cselédházban" laktak a gazdák, gazdasszonyok együtt cselédjeikkel s azokkal együtt ettek.

Az ágybeliek voltak: alul szalma, ezt betakarták vastag lepedővel, vagy szalma takaróval, ezenfelül volt egy pár derékalj, tollal megtöltve, betakarva lepedővel. A fejtől volt 2-8 vánkos kartonból, vagy szőrrel cifrán kivarrt fehér gyolcsból. Takaródzó volt: dunna, paplan, vagy pokróc.

A pitvarban volt mintegy három láb magasságnyira a „konyha". Volt ezen vasmacska, vaslapát, tűzfogó. A falra felakasztva vas, vagy réztepszik, nyársak, fedők, bográcsok, serpenyők. Sok helyen volt vasrostély is. amelynek ugyan semmi hasznát nem vették, de amelyet minden szombaton kifényesítettek. A sok fazekat, lábast, tányért, tálat, korsót részben a falra aggatták fel, részben a konyhabeli polcon halomba rakva tartották. Volt ezek között olyan 20 éves edény is, amelyet sohasem használtak.
A ház végében volt a kamra, ebben tartották a kenyeret, lisztet, búzát, bort, káposztát, sajtot, a gazdasághoz és a gazdasszonysághoz szükséges eszközöket. A padláson helyezték el a szalonnát, füstölt húst, árpát és a kendert. [2.]


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[2.] Sima László - Szentes város története (1914) XXIV. fej. 384-414 old.

Kép:
[1.] Szentesi zenészek -  Kurca parton -  a díszkútnál vizet hordó asszonyok és lányok - forrás: internet

 

 

 


Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL