-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
E,É - lexikon
E,É - lexikon : Élet a XXIV. század elején - 06. ételek italok

Élet a XXIV. század elején - 06. ételek italokSzentesi zenészek -  Kurca parton -  a díszkútnál vizet hordó asszonyok és lányok [1.]

ÉLET A XIX.SZÁZAD ELEJÉN

<<< Vissza a néprajz oldalra


GYERMEKNEVELÉS   FELNŐTTEK   ÖLTÖZKÖDÉS    HÁZAK     HÁZI ESZKÖZÖK
FOGLALATOSKODÁS    PÉNZKERESÉS    HÁZASSÁGKÖTÉS     HÁZASÉLET     TEMETÉS     ERKÖLCSI VISZONYOK


Szentes népének életéről igen érdekes és nagy értékű tudósítást birunk a XIX. század elejéről, Kiss Bálint református lelkipásztor följegyzéseiben, amelyek valósággal szemeink elé állítják az akkori Szentes népének életét, szokásait. Nem volna teljes ez a történet, ha ezeket a dolgokat ide be nem iktatnók, annál is inkább, mert ezekből az időkből egész Magyarország népéletéről hasonló terjedelmes és részletes tudósítás semmiféle könyvben nem maradt fön. Lehetőleg egész terjedelmében s eredeti szövegében adjuk ezeket a tudósitásokat a következőkben:

ÉTELEK ÉS ITALOK

A kenyér volt a legközönségesebb eledel. Jó búza termett a határban, számos gazdasszony nagyon jó kenyeret sütött, de természetesen olyanok is akadtak, akik a világ legjobb búzájából is nyomorult kenyeret készítettek. A kenyér mellett volt a kalács, a túrós lepény. Lepényt szombatonként mindig sütöttek a jó gazdaasszonyok munkásaiknak. A bélés, amelyet úgyszerettek meg a XIX. század elején enni, ha a zsir,- vagy a vaj kicsordult belőle. A kenyér mellett a cselédek és napszámosok közönséges eledele volt a tarhonya, amit nyáron köbölszámra készítettek az asszonyok.

A szalonna sütést és. a kása főzést vesztegetésnak tartották; Ez utóbbit azért, mert a kásához több zsir kell, mint a tarhonyához. Néha ételt is főztek a cselédeknek: káposztát, répát, babot sertéshússal, nyáron kaszáslével avas füstölt húst, vagy pedig csípedett tésztát marhahússal. Elcsúszott a döglőfélben megölt jószág húsa is.

Télen sertéshús, pulyka, tyúk, lúdhús, tavaszszal a csirke, bárány, hál, nyáron marhahús, ősszel pedig az ürü és a vén anyajuhok voltak a szokott húsbéli eledelek. Ezeket azután sokféleképen készítették el. Nevezetesen a csirkét zöld borsóval, kalarábbal, tejfeles paprikás lével, egressel: ezenkívül sülve vagy kirántva. A bárányt tárkonynyal, püszkével, vagy pedig sülve salátával. Az ürü vagy juhhúst bográcsba főzve, vagy sütve. A marhahúst gulyásosan, vagy főzve sóska, cseresznye, meggy, alma mártással, télen ecetes tormával, néha meg is sütötték. A sertéshúst sülve, főve, ecettel, babbal, káposztával, tésztával ették.

Egyféle   étellel  rendszerint  megelégedtek,  ha két-három féle étel volt, azt lakodalomnak tartották. Mikor ettek, még a mezőben is, levették kalapjukat, sipkájukat. A szokott evőeszközök voltak: a kés, villa, kanál. Tányérra kevés szükségük volt. A levet kimártogatták, kanalazták, a húst vagy villával vették ki, vagy pedig hüvelykujjukkal a kés hegyéhez szorítva csípték ki a tálból s csupán a körmük közé fogva ették meg. A csontot az asztalra rakták le s azután, a kenyérhajjal és más hulladékkal összerázván, a kutyáknak adták.

Rendes italuk a kurca. vagy a kút vize volt. A vizet a leányok, fekete korsóikat karjukra, öltve szokták a házhoz hordani. Bort, sört. pálinkát csak akkor ittak, mikor benne módjuk volt, orvosságul, időtöltésül, vagy a "maguk megvidámitásáúl."

Szöllő elég sok volt a szentesi határban, de bor kevés termett, melynek az lehetett oka. hogy a víz a földben mélyen van, nem trágyázódott a szöllő, rosszul mivelődött, kivált a metszést értelmetlenül végezték sokan. A jégeső és a dér is sokszor el szokta pusztítani. A XVIII. században kevés pince volt Szentesen. A református egyház félszázadon át tartott szöllőt, de pincéje mégsem volt. Igyekeztek is a gazdák, hogy a boruk a tél folyamán elfogyjon, nehogy nyáron rájuk ecetesedjék. Leginkább veres bort csináltak, de Kiss Bálint lelkész megtanította őket arra. hogy ha a szőlőt mindjárt leszedés után kitapossák, akkor fehér és siller boruk lesz. A tanítás használt és már a XIX. század elejétől kezdve csináltak a vörös bor mellett fehér és siller bort is.

Ősszel mikor a bor kiforrott, télen disznótorok és lakodalmak alkalmával s nyáron, mikor a napszámosokat vitték ki a munkára, lehetett részeg embereket látni, de egyébkor ritkán. Az asszonyok között is találkoztak minden esztendőben ketten-hárman, akik a bor- és pálinkaivás nyavalyájáról voltak ismeretesek, de legtöbb asszony sohasem ivott bort. A leányok épen nem ittak, mert a leányok részéről a brivást a megromlott erkölcs jelének tartották. [2.]


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[2.] Sima László - Szentes város története (1914) XXIV. fej. 384-414 old.

Kép:
[1.] Szentesi zenészek -  Kurca parton -  a díszkútnál vizet hordó asszonyok és lányok - forrás: internet

 

 

 


Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL