-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
E,É - lexikon
E,É - lexikon : Egy Halifax tragédiája Szentesen 4. rész - Visszaemlékezések

Egy Halifax tragédiája Szentesen 4. rész - VisszaemlékezésekGulyás Ferenc

A MÁV pályafentartójaként így emlékezett vissza az eseményekre: „Az esemény másnapján (valójában augusztus 2-án), reggel pályakocsival mentünk a csongrádi Tiszahídhoz a hidat javítani, mivel előző hetekben bombatalálat érte. A szentesi oldalon az ártér felett egy bomba átszakította a hidat. A Tiszahíd abban az időben közös vasúti és közúti híd volt. A Kurca hidját elhagyva meglepetten láttuk, hogy a kukoricásban sok csendőr, rendőr és katona mászkál, lehetett úgy 8-10 fő. Az előmunkásunk megkérdezte az egyiket, hogy mit keresnek? Mondták, hogy az éjjel lezuhant egy amerikai bombázó és a kiugráló személyzetet keresik. Reggel nyolc és kilenc óra között egyszer csak láttuk, hogy néhány csendőr, vagy rendőr a Tisza híd szentesi hídfőjénél lévő őrházhoz, ahol telefon is volt, felkísér három, vagy négy -pontosan nem emlékszem rá- (valójában valószínűleg három) általunk akkor még nem ismert, barna színű katona ruhába öltözött személyt. Azt hallottuk, hogy az éjjel lezuhant repülő pilótái. A foglyok mindegyike meg volt pörkölődve és elég szerencsétlenül álldogáltak.Ott mindjárt magyar katonatisztek megmotozták őket, elvették személyes holmijukat. Elvettek tőlük többek között 2-2 kisméretű dobozkát is, sárgát és fehéret, ami víztablettákat és élelmet tartalmazott. Ezeket nagyon szerették volna visszakapni a lengyelek. Volt már tolmács is akkor már, ezért hallottuk, hogy ezek angol ruhába öltözött lengyel pilóták voltak. Később, úgy 30-45 perc múlva Csongrád felől jött egy német teherautó, német katonákkal. Felparancsolták a foglyokat a platóra és elvitték őket Csongrád felé.

A munkánk befejezése, azaz délután négy óra után többen gyalog elmentünk a lezuhant repülőhöz. Azt akkor már körben felállított őrség vigyázta, így túlságosan közel nem tudtunk odamenni. A gép mellett láttam két hullát letakarva. Ott álldogálva hallottam hogy a két halott, a pilóta és másodpilóta volt, akik későn ugrottak ki és már nem nyílt ki az ejtőernyőjük. Azt mondták, hogy nem ott zuhantak le, csak odavitték őket a roncshoz. A ruházatuk nem volt túlságosan összeégve, szemmel láthatóan épségben ki tudtak ugrani. A testeket valami pokróc, vagy viharkabátfélével takarták le. Később jött egy magyar katonai teherautó, hozott két fakoporsót, abba rakták bele, majd elvitték őket. Az egyikőjük koporsóba helyezése nagyon megrázott engem, mivel a ruhája alól kilógott a gerincoszlopa. A repülőgép orral előre beleállt a földbe, a motorjai, ha jól emlékszem talán négy darab, leszakadt a szárnyról és belefúródott mélyen a talajba. A repülőgép közelében minden össze volt égve, a gép pedig teljesen össze volt törve. Lövésnyomokra nem emlékszem, hogy lettek volna rajta, de arra igen, hogy a hátsó szárnya (a függőleges vezérsíkja) előre nyilazott alakú volt és nem egyenes. Az egész egyszerűen borzalmas látvány volt..."

Pap László

így emlékezett vissza ugyanerre az eseményre: „A lezuhanást a társaimmal a hangár előtt állva láttam, ugyanis reptáborban voltunk. A rádió 22 órakor légiriadót mondott be, az épületet el kellett hagyni. (...) Angol felségjelű Halifax bombázó volt (...) A szentesi vashíd irányából kezdett meredeken zuhanni, a hosszú lángcsóvát húzó gép és becsapódott. (...) Hét órakor - a csendőrök a segítségünket kérték - elindultunk a gép személyzetének felkutatására. (...) Nem találtunk senkit. A roncsot megnéztük és visszamentünk a reptérre. Még délelőtt láttuk a reptér szélén vezető úton, hogy két csendőr kísér egy pilótaruhás embert. Mi az út szélén felsorakozva tisztelegtünk, fejünk felett az egyik bajtársunk alacsonyan vezetve Bückerét, szárny-billegetéssel köszöntötte a lengyel pilótatársunkat, aki karjának felemelésével köszönte meg gesztusunkat, szavaiból csak annyit értettünk meg, hogy „polszki"."

Varga Károly

„Alig múltam 6 éves, ebéd után sétáltam a városban az Erzsébet tér környékén és láttam egy hadifogoly pilótát szállító oldalkocsis motorkerékpárt. A vezető mögött ült egy csendőr, aki az oldalkocsiban lévő pilóta vállára támaszkodott. (...) Ezután valahogy kijutottam a még mindig égő és ropogó roncshoz. (...) Jól emlékszem a gép sötét, matt fekete festésére, az óriási osztott, dupla függőleges farokfelületeire. (...) A mély gödörben lévő egyik motor körül szinte fortyogott a föld az égő benzin, olaj miatt. Eltettem néhány apró darabot a gépből, melyeket ma is őrzök."

Czakó János

Szentesen születtem, akkor múltam 6 éves, Felsőréten, a szivattyútelep oldalában laktunk. Elég sűrűn rendeltek el légiriadót. Előző este 11 órakor kellett átmennünk az óvóhelyre, utána lefeküdtünk, de hajnalban megint megszólalt a sziréna. Összekaptuk anyámmal és a hároméves Ferenc öcsémmel a holminkat, akkorra apámat már elvitték katonának, éppen kiértünk a ház elé, amikor a Tisza-híd felől égve-füstölve jött egy repülő, a szivattyútelepet megkerülve leírt egy hurkot. Aztán megint visszakanyarodott, de már nagyon alacsonyan, súrolta a töltés oldalában álló nyárfák tetejét, és lezuhant egy alsóréti tanya közelében. - Alighogy ez a gép elhúzott fölöttünk, Kunszentmárton vagy Szolnok irányából megjelent egy német vadász, de láthatta fentről, hogy nincs több teendője, mert eltűnt, amerről jött. Mi ücsörögtünk még egy félórát az óvóhelyen, aztán aludni tértünk. Reggel 7 és 8 óra között megnéztük a gépet, de a csendőrök csak az 0ltyáni-dűlőig engedtek, mert a roncs még égett. Ahogy hazaindultunk, láttunk a Lövölde út felől egy csendőrt, vezette a repülő személyzetének egy tagját, akit a Várfoknál fogtak meg, vitte a város felé. Azt már másoktól hallottam, hogy a két gépben rekedt katonának aranyláncon medált találtak a nyakában, állítólag Szűz Mária képével, az volt a dögcédulájuk. Talán túl későn próbáltak kiugrani a gépből. Később anyámtól kérdezte egy ismerős, miért nem szólt neki a történtekről, mert kiment volna összeszedni az ejtőernyőket, jó ingeket lehetett volna varrni belőle. Gyerekszemmel érdekes volt ez, nap mint nap figyeltük a nagy forgalmat, sok légiriadót láttunk, rengeteg menekült jött, magyar civilek, katonák, német katonák. A repülő maradványait összeszedték, de a hetvenes években is olvastam, hogy ástak ki roncsokat.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
"Elestek a dícsőség mezején..." Egy lengyel Halifax tragédiája Szentesen, 1944. augusztus 2. - Szentes 2013.
Délvilág, 2013. szeptember 19. csütörtök
 

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!