-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Hadzsy János (Szentes, 1851 — Bácskatopolya, 1903) orvos

Hadzsy János (Szentes, 1851 — Bácskatopolya, 1903) orvos


Dr. Hadzsy János orvosAz idegen hangzású Hadzsy név a XVIII. század második felétől ismeretes Szentesen. A Hadzsy família egyike volt azoknak a görög kereskedő családoknak, akik a háborús viszonyok miatt Magyarországra menekültek, és itt eresztettek gyökeret. A család tagjai közül számos tisztviselő, orvos, ügyvéd került ki, de az oldalági rokonok között találhatunk kúriai bírót és görög konzult is. Talán a legnagyobb hírnévre Hadzsy János orvostudor tett szert.

Az elhúzódó orosz-török háború idején a bizonytalan viszonyok miatt Görögországból számos jómódú görög kereskedő család Magyarországra menekült, s közülük többen Szentesen telepedtek le, így a Haris, Had-zsy, Kálló, Nacsó, Gyuricza, Papp… stb családok. Számuk Szentesen 1773-ban mindössze 16 fő, tíz év elteltével azonban már 114 fő volt. 1784-ben megalakították önálló görögkeleti egyházközségüket, s két évvel később templomuk is felépült a város központi részén.

E korai időkből az összeírások még csak Hadzsy Konstantin ne-vét örökítették meg, akiről tudni lehetett, hogy Macedóniában született 1737 körül. A család tagjai közül kiemelkedett Hadzsy György ügyvéd, aki 1800-ban már Szentesen született, s jelentős szerepet játszott városunk közéletében. Számos tisztséget viselt: 1835-től városi tanácsnok, jegyző, főkapitány, majd ügyész, 1848-ban a szentesi nemzetőrség egyik kapitánya. Felesége a szerb nemzetiségű Jovanovics Mária, aki Jászberényben született, és öt gyermeket hozott a világra: János, György, Heléna, Anna és Alexandra. Az elsőszülött fiú – Hadzsy János – 1851. április 5-én született. A családi fészek a Zöldfa utcában volt (a mai Munkácsy és Kígyó u.).

János az elemi iskoláit Szentesen, az orvosi egyetemet Pesten végezte el 1874-ben, kitűnő eredménnyel. Ezután négy éven át a Rókus Kórház különböző osztályain gyakornokként dolgozott, szakosította magát. Dr. Kovács S. Endre sebészprofeszszor mellett ismerkedett meg az akkor újszerűnek számító sebészeti plasztikával, s a nagy felkészültséget igénylő szemműtétekkel. Az 1873. évi kolerajárvány idején ötödéves orvosnövendékként őt nevezték ki Szegvárra (Csongrád vármegye akkori székhelyére) járványbiz-tosnak, s feladatát kitűnően ellátta.

1878-ban rokonlátogatóba ment Topolyára öccséhez, Györgyhöz. A fiatal orvost megragadta a bácskai kisváros, amely akkor éppen községi orvos nélkül volt. Megpályázta és elnyerte az orvosi állást, amelyet 25 éven át betöltött. Még ugyanebben az évben megházasodott; feleségül vette a pesti születésű Kászonjakabfalvi Andrássy Szofit, akitől öt gyermeke született: Mária, Jenő, Ernő, Endre és István. (Jenő szintén orvosként működött Topolyán.)

Hadzsy János felkészültségével kiemelkedett korának községi orvosai közül. Egy személyben volt általános orvos, szülész, sebész és szemorvos. Különösen szem-sebészi működésével vált messze földön ismertté. Orvosi naplója szerint sok beteg kereste fel Magyarország és a Monarchia minden részéből, sőt Szerbia, Románia és Németország városaiból is mentek hozzá. A Gyógyászat című szaklapban közzétett jelentése szerint 13 év alatt csaknem 2000 szemsebészeti beavatkozást végzett el sikeresen (szür-kehályog eltávolítás), és ugyanennyire tehető az egyéb műtéteinek száma is. A szegény sorsú betegeket teljesen ingyen kezelte. Erélyes megelőző intézkedéseivel 1892-ben sikerült távol tartania városától a kolerajárványt, amely 1873-ban 511 emberéletet követelt. Az általa szervezett járványkórház utóbb állandó jellegűvé vált. A közegészségügy terén kivívott tekintélyének köszönhette, hogy 1899-ben a megyei orvosszövetség elnökévé, majd az Országos Orvosszövetség igazgatótanácsának tagjává választották. 1895-től az újverbászi kerület országgyűlési képviselőjeként az egyik legharcosabb szorgalmazója volt a közegészségügyi ellátás, közelebbről a községi és körorvosi szolgálat államosításának.

Orvosi elfoglaltsága mellett jelentős közéleti szerepet játszott; számos társadalmi egyesület elnökévé, díszelnökévé választották. 1885-ben megszervezte Topolyán az Önkéntes Tűzoltó Egyletet, amelynek haláláig főparancsnoka volt. A munkanélküliek helyzetének javítása érdekében téli háziipari tanfolyamokat szervezett. A szegényparasztság számára tejszövetkezetet alakított. Szorgalmazta a fajbaromfi tenyésztését, kezdeményezte a városi gyümölcsfa-iskola létrehozását, általa a gyümölcstermesztés elterjesztését. Saját költségén ő fúratta az első ártézi közkutat; szorgalmazója volt az utcák kikövezésének, a mocsarak lecsapolásának és egyéb városrendezési ügyeknek.

Hadzsy János 1903. június 13-án, 52 éves korában váratlanul elhunyt. Erejét felmorzsolta a napi 14–16 órai munka, a közügyek intézése, az emberi életekért folytatott mindennapos küzdelem. Topolya népe 1908-ban közadakozásból szobrot emelt feledhetetlen orvosának, s róla nevezte el az egészségügyi központot. Szülőhelye, Szentes is ápolja emlékét: 1981-ben Topolyával közös emléktáblát helyeztek el szülőháza falán, s azóta utca is őrzi nevét. Emlékének gondozása tartós garanciája lehet Bácskatopolya és Szentes 1969-ben létesített testvérvárosi kapcsolatának. [1]


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[1]Labádi Lajos: Szentesről indult a nagyhírű emberbarát 160 éve született dr. Hadzsy János orvos
http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2011/12_0401/06.htm

Kép:
Hadzsy János arcképe - forrás: internet

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!