-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Hol volt a bődi rév?

Hol volt a bődi rév?


A Szentesi Élet 1986. decemberi száma adott hírt arról, hogy az Árpád Tsz hékédi üzemegységében egy öreg tanyaépületet emléktáblával jelöltek meg, amellyel az ősi tiszai — kurcai átkelőhely emlékét szeretné városunk megőrizni. A tanya valószínűleg az utolsó vámház volt, amely az átkelőhelyet vigyázta.

A XX. században a felsőjárási csordás lakott benne, és a legöregebbek Bikaakol néven ismerték. Az öreg épületet az Árpád Tsz raktárként használta, de féltve őrizte, mert a legalább kétszáz évet sejtető falak védelmét fontosnak tartotta.

Az emléktáblán két földrajzi név szerepel, mely öszszetartozott a XX. századig: a bődi rév és a kurcai átkelő. A nagy múltú bődi rév ott volt, ahol a tiszai strandra vezető rampa és az ártéri kövesút van. „Bőd (Böld) tiszai révhely, amelynek vámját I. Géza 1075-ben a garamszentbenedeki apátságnak adta.. Szerepelteti Anonymus is a honfoglalás történetében." (Győrffy György: az Arpádkori Magyarország történelmi földrajza 892. o.)

A bődi rév nevét a Tisza jobb partján álló Bőd, Böld nevű középkori településről kapta. A falu „ .. . a mai csongrádi határ Kilences nevű pusztáján állott, azon a magas földháton, ahol a vasúti vonal a Holt-Tisza melé lekanyarul. Egy vörös kereszt áll itt, mint egy síremlék az elpusztult falunak." (Sima László: Szentes története 149. o.) „...temploma közvetlenül a Tisza partján állt." (Kovalovszky Júlia: Régészeti adatok Szentes környékének történetéhez.)

A falut a kivonuló törökök égették fel 1686-ban. A falu emlékét őrző kereszt már régóta nincs meg, sorsáról semmit sem tudnak az ottlakók. A Tisza jobb oldalán viszont a volt átkelőhelynél, a gáton kívül áll egy talapzat, amelyen Nepomuki Szent János szobra volt. (Nepomuki Szent János a halászok és vízimolnárok pártfogója, védőszentje volt, de a folyók közelében is sokfelé állítottak neki szobrot. (A szobor a második világháborúban elpusztult, pedig még emlékeztethetett volna bennünket a fontos helyre.)

A bődi rév akkor veszítette el a jelentőségét, amikor 1903-ban átadták a forgalomnak a tiszai közútivasúti hidat. A kurcai átkelő, amelyet együtt adományozott I. Géza a bődi révvel a garamszentbenedeki apátságnak 1075-ben, már 1883-tól megszűnt révhely lenni, mert a város és a Kucori-csárda közötti csongrádi út szakaszát kikövezték, és a bődi réven átkelők a városba vezető úton közlekedtek. (A Kucori-csárda a bődi rév mellett volt, nem messzire a mai Kucori-őrháztól.)

Nyíri Antal nyelvészprofesszor, aki Szentes szülötte, a következőket irta az átkelőkről: a bődi révvel egykorú átkelőhely volt a kurcai vám, melyhez a bődi révtől egyenes út vitt, ezt az utat ma is vámházi gátnak nevezik. A kurcai vámház a mai bikaakolnál még most is megvan: kanfarú (lecsapott végű), nádtetős, öreg épület ez, a felsőpárti öregek ma is vámháznak hívják. Ma is olyan állapotában van, ahogy vámházként használták." (Nyíri Antal : A kihaló szentesi víziélet néprajzi és népnyelvi maradványai). Nyíri Antal professzor, aki a táblát felavatta, az 1940-es évek állapotát írta le tanulmányaiban. A vámház épülete megőrizte eredeti formáját napjainkig. Lényegesnek tartotta a város megjelölni azt a helyet is, hiszen századunkig az utak a kurcai átkelőhelyről kiindulva ÉK-nek és DK-nek vittek tovább a mocsaras, lápos vidék kiemelkedő hátjain, hosszan elnyúló magas partjain.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Zsíros Katalin: Hol volt a bődi rév? (Szentesi Élet, 1986. 12. szám)
 

 

 

 

 


Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK