-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Hojcsi Pál (Hódmezővásárhely, 1929 — Szentes, 2008) középiskolai igazgató

Hojcsi Pál (Hódmezővásárhely, 1929 — Szentes, 2008) középiskolai igazgató


Hódmezővásárhelyről indult, soha nem szakadt el városától, de ugyanolyan szeretettel kötődött a második otthonául választott Szenteshez is. Vásárhelyen a Bethlen Gábor Gimnáziumban nagy tanáregyéniségek tanították, akik példaképeivé váltak, élete végéig sokat mesélt róluk.

A szegedi egyetemen végzett földrajz—történelem szakon. A diploma megszerzése után került a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba. Főleg földrajzot tanított, és már kezdő tanár korában is tartott ismeretterjesztő előadásokat.

Nagyon szeretett tanítani, legszívesebben reggeltől estig a katedrán állt. Nem véletlen, hogy hamar felfigyeltek rá, és ő lett a megyei földrajz szakfelügyelő.

1968-tól nevezték ki az akkori Közgazdasági Technikum igazgatójának. 22 évig volt az iskola munkájának meghatározó egyénisége. Büszke volt arra, hogy ő indította el a közgében az egészségügyi képzést.

Az iskola népszerűségét mutatja, hogy Hojcsi Pál intézményében négyszeres-ötszörös volt a túljelentkezés. Mindig hangoztatta, hogy az ő munkáját a kiváló tantestület alapozta meg.

Ragaszkodott ahhoz, hogy a tanárok vállaljanak vizsgaelnöki megbízásokat is, így is népszerűsítve iskolánkat. Ő is megtett mindent ennek érdekében, jó kapcsolatot alakított ki a szentesi nagyvállalatok és a kórház vezetőivel, a város meghatározó egyéniségeivel.

Kollégái, tanítványai és a szülők szerették.

Felettesei is elismerték munkáját, a művelődés és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért több kitüntetést kapott.

Milyen volt Hojcsi Pál mint ember? Ha egy szóval akarnánk jellemezni: sokoldalú. Fontos szerepet töltött be az ÁFÉSZ (a jelenlegi Hunor Coop Zrt.) és több civil szervezet tevékenységében. Elvállalta a TIT szentesi szervezetének titkári, majd elnöki posztját. Nagyon szeretett utazni, gyakran vállalt idegenvezetői feladatot is. A kulturális életben is tevékenykedett, a Közművelődési Tanács elnöke volt. Nagyon szeretett nyüzsögni, valaki azt mondta róla: „nem tud úgy elindulni a városba, hogy Hojcsi Pál alakja valahol fel ne tűnne".

Részt vett a város szinte minden rendezvényén.

Egyénisége, műveltsége, embersége sorsformáló szerepet játszott az ifjúság életében. Olyan képességgel is rendelkezett, amivel kevesen: közösséget formált a tantestületből. Kirándulásokat szervezett, közös programokkal színesítette a hétköznapokat.

Képes volt arra, hogy a borús, szürke hétfő reggeleken mosolyt csaljon az arcokra. Elmondott egy viccet, anekdotát, megdicsérte a kollégák ruháját, frizuráját, érdeklődött hogylétük felől. Szállóigévé lett mondásait a régi tanárok és diákok mai is idézik.

Családi élete is példás volt, büszke volt lányára és unokájára, gyakran mesélt róluk. A leírtak is bizonyítják, hogy Hojcsi Pál igazgató úr embersége, műveltsége, tanári tevékenysége sok száz diák életét befolyásolta és alakította.

Ars poeticáját Szent-Györgyi Albert szavaival lehetne összegezni:

„Légy hű önmagodhoz. Ez azt jelenti, hogy: fejleszd ki magadban mindazt a képességet, szépet és jót, amit a természet adott, fejleszd ki a legmagasabb fokig. Így lehat az ember hű hazájához, emberi mivoltához, az emberiséghez. Ne hagyjad magad eltéríteni attól, amit jónak és helyesnek tartasz, semmiféle földi hatalom vagy fenyegetés által." - ezek a szavak egy igazi tanár szellemiségét tükrözik.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2013-11-15.

Kép:
Hojcsi Pál arcképe - forrás: internet
Szentes Városért kitüntetés átvétele - forrás: internet

 

 

 


Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG