-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Ha per, úgymond hadd legyen per 002 - Hét napi fogházra ítélték a berekháti asszonyháború hősét (szerk: Lantos Imre)

Ha per, úgymond hadd legyen per 002 - Hét napi fogházra ítélték a berekháti asszonyháború hősét (szerk: Lantos Imre)


Régi újságok lapozgatása közben gyakran találunk mára már megmosolyogtató történeteket.  Az Alföldi Újság 1929-ben megjelent számában berekháti asszonyok verekedéséről olvashattak a lap vásárlói.


1929. Október 31-én cifra asszonyháború volt Berekháton. Két sógornő, Murányi Istvánné és Hegyi Jánosné a szomszédok előtt, mint nézőközönség előtt összekaptak, és a cifra verekedés tegnap délelőtt nyert befejezést. A járásbíróság előtt feljelentették egymást, illetve Murányiné súlyos testi sértés miatt jelentette fel Hegyinét, aki a tárgyalás során viszonvádat emelt sógornője ellen azért, mert az állítólag ostorral megverte őt és így kezdeményezője volt a csetepaténak. Az orvosi bizonyítvány szerint Murányiné sérülései 8 napon túl gyógyultak, míg Hegyiné tanukkal próbálta igazolni, hogy meddig látszottak az ostor nyomai a vállán.

Murányiné leánya, a 14 esztendős Juliska azt vallotta, hogy tényleg volt ostor az anyja kezében, de ő kivette a kezéből és így nem bánthatta ostorral Hegyinét. Az egyik szomszédasszony, Dara MiháJyné Farkas Etel következőképen adja elő az esetet:
— Nem tudom, hogy kezdődött az eset, csak akkor értem oda, amikor Hegyiné Murányiné fejét vágta a kantával. A balkezével fogta Murányiné haját, és akkor abbahagyták.  

A másik tanú, Szegedi Józsefné nem látott a veszekedésből semmit, de harmadnap átjött hozzá Hegyiné és ő mutatta, hogy Murányiné ostorral ütött rá. Ő maga nem látta a verekedést, tehát közvetlenül nincs tudomása arról, hogy tényleg ostorütéstől származott a sebhely. Hegyiné megjegyzi erre a vallomásra:
— Soha nem bántotta volna, ha nem támadt volna meg az ostorral...
A bíró csendesít és békélteti a feleket, mire Hegyiné közbeszól:
— Ezzel ugyan nem lesz betapasztva a Murányiné szája!...
— De ne is kannával tapassza be a száját, hanem jelentse fel a bíróságon, ha megsérti - szól rá a bíró.

Végül bűnösnek mondta ki a bíróság Hegyi Jánosnét súlyos testi sértés vétségében és hét napi fogházra ítélte, továbbá az összes költségek megfizetésére kötelezte. Murányinét felmentették a viszonvád alól. Hegyiné megnyugodott az ítéletben, és minthogy az az ügyész sem fellebbezte meg, így azonnal jogerőre emelkedett. Hegyiné engedélyt kapott arra, hogy ne rögtön, hanem csak ma kezdhesse meg büntetésének e kitöltését. Bucsuzáskor Hegyiné általános derültséget keltve kijelenti:
— Ha ezt tudtam volna, akkor mind kihúztam volna a haját, legalább tudnám, miért kell ülnöm...

Fokozódott még a derültség, amikor a tárgyalás után berontott a terembe egy ember és határozott hangon a következőket mondta:
— A bíróságnak mind a kettőt meg kell büntetnie, mert én megvizsgáltam az ügyet és mindkettő egyformán bűnös.

Kiderült, hogy ez a váratlanul megjelent határozott hangú ember, utasításokat akart adni a bíróságnak: Malkócs István cigánybíró. Természetesen még az ő általa használt hangnál is határozottabban kiutasították a tárgyalóteremből.


 

 

 

 


Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL