-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
M - lexikon
M - lexikon : Mit üzennek a kopjafák? (Szerző: Darók József)

Mit üzennek a kopjafák? (Szerző: Darók József)


A városkép részei napjainkban a díszesen faragott kopjafák, melyeknek felállítása az 1989-es rendszerváltás után terjedt el. Szentesen is található több ilyen,valamire emlékező vagy emlékeztető kopjafa. Hogyan válhatott az eredetileg református temetői sírjelből mára a nemzeti identitást, egy közösség egybetartozását és tájmegjelölő funkciót is kifejező jelkép?

Városunkban az elmúlt két évszázadban különböző gazdasági és társadalmi okokból folyamatosan változtak a sírjelek. Az 1870-es évekig karcsú szárú, négyszög keresztmetszetű, geometrikus díszítőelemekkel ékesített kopjafát és „kigombozott“ fejfát használtak. Az követően a helybeli bognárok nyolcszögletes metszetű fejfát kezdtek készíteni. A 19. század végén és a 20. század elején sok gombosfát faragtak, az 1920-30-as években már alig. A gombosfákat készítő 19. század végi bognárok neve elfelejtődött mára. Az utolsó névről ismert szentesi fejfafaragó bognár Erdőháti Nagy Ferenc (1881-1959), aki a ma látható példányok jó részét készítette. A következő generációba tartozó Nagy Bálint (1907-1992) bognármester már csak néhány gombosfát faragott – olvasható  Szakál Aurél tanulmányában, amely kísérletet tesz arra, hogy összefoglalja a kopjafák szentesi múltját.

Az írás sorra veszi azokat a szentesi temetőket, amelyekben fejfák találhatók. Ezek a város keleti részén helyezkednek el. A fejfák száma a Hékédi temetőben 35, a Szeder temetőben kb. 100, a Közép temetőben 834, az Evangélikus temetőben 10, az Alsó református temetőben kb. 100. Így a szentesi temetőkben 1991-ben több mint ezer faragott fejfa, illetve fejfa csonkja volt.

A gombosfa földbe ásott része és az ezt követő feliratos rész fölött találhatók a faragott díszítőelemek. Az utóbbi években ismét állítanak népi iparművészeti jellegű faragott fejfákat a helyi temetőkben, még a katolikusban is. Mód László néprajzkutató a Város a Kurca parton című kiadványban leírja: szokás volt a sírjeleket különböző színűre festeni, ami szimbolikus jelentést közvetített. A 19. század elején az erőszakos halállal elhaltak fejfáit vörösre, a fiatalokéit pedig világoskékre festették.

A kopjafának egy közösség életében szimbolikus jelentősége volt, egyfajta térkijelölő szerepet is betöltöttek, ez igaz az emlékművekre is. A néprajzkutató számára izgalmas a folyamat, hogyan távolodott el valamikori funkciójától a kopjafaállítás. L. Juhász Ilona A sírjeltől a nemzeti szimbólumig című tanulmányában éppen ennek jár utána. A fejfáknak a történelmi múlttal való öszszekötése a 20. elejére vezet vissza, ekkor a magyar közvéleményben gyökeret vert az a nézet, hogy a kopjafaállítás a magyarok egyik ősi szokásának az újjáéledése. Nemzeti szimbólummá vált, és mind gyakrabban jelent meg temetőkön kívül is. Hazánkban először a hetvenes években, a mohácsi csata tömegsírjai fölé állítottak kopjafákat. 1988-ban pedig egy ellenzéki csoport az '56-os áldozatok jeltelen sírjait jelölte meg ilyen módon a 301-es parcellában.

Különösen érdekes, ha az eredetileg protestáns sírjel egy katolikus iskola udvarán tűnik fel. A Szent Erzsébetiskolában éppen ez történt, az intézmény 100 éves jubileumának és a 240 éve Szentesen elindult katolikus képzésnek állítva emléket. Horváth Sándor fafaragó alkotása a legutóbbi, vagy mondhatnánk, legifjabb kopjafa a városban, hiszen tavaly novemberben, az Erzsé-bet Napok alkalmával avatta fel Kiss-Rigó László megyés püspök. A rajta látható faragott jelképek – szőlőfürt és kereszt – a katolikus egyház szimbólumait hordozzák. A kopjafa felső részén kapott helyet az évfordulóra emlékeztető évszám: 1912-2012. Az alkotót az alapanyag fajtája is jelentősen befolyásolta, hiszen a művész választása egy közel százesztendős tölgyfára esett, éreztetvén, hogy csak egy ilyen idős tölgy képes a száz éves felirat méltó hordozására – tájékoztatott Siposné Miskolczi Gyöngyi igazgató.

Szintén 2013-ban került helyére, a református nagytemplom melletti parkosított területre Szentes Város Fúvószenekarának az elhunyt zenésztársaik emlékére állított kopjafája. Kulbert György a munkájába hangjegyeket is belefaragott.

Időben visszafelé pár évet, de térben csak pár métert kell tenni, és máris szorosan egymás mellett, békességben, szintén a nagytemplom szomszédságában látható két faragott emlékmű, a szentesi kisgazdák által 1989-ben, mellette az önkormányzat által 2006-ban állított, az '56-os forradalom és szabadságharc emléke előtt tisztelgő kopjafái, ahol október 23-án városi megemlékezéseket tartanak.

Lovagi cselekedetként is volt példa Szentesen kopjafaállításra, sőt  lovag szentpáli Imre Károly a saját kezével faragott kopjafát a második világháború idején a nagytőkei úton elesett vitéz kisbarnaki Farkas Ferenc királyi páncélos hadnagynak állítva emléket. Imre Károly a kopjafát azon a helyen képzelte el, ahol a hadnagy a harckocsizó társainak fedezéket nyújtva, lemészárlásáig hősiesen védte a közeli hidat és a harci járművét.

A kopjafa motívumai tükrözik az elhunyt személyiségét. A tulipán a születés jelképe, de benne van Szent András keresztje és a betlehemi csillag, amely a hit és önfeláldozás szimbólumaként üzen a jövőnek.

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!