-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
G - lexikon
G - lexikon : Gaál István (1723 — 1768) prédikátor

Gaál István (1723 — 1768) prédikátor


Gaál István (Érsemlyén, 1723 ? — Szentes, 1768) prédikátor
Gaál István ifjúságáról keveset tudunk. A történeti forrásokból csak annyi derül ki, hogy valószínűleg 1723-ban született Érsemlyén (ma Románia), közrendű szülőktől. Alsóbb iskoláit szülőhelyén végezte, majd a Debreceni Kollégium diákja lett. 1741-ben - nyolcadikos diákként - Szikszóra ment iskolarektornak, mely tisztségét 1743-ig viselte. Hollandiába készült tanulmányútra, a leydeni egyetemre. Külföldi útja előtt, 1745-ben elvetődött Szentesre, ahol megnyerő modorával, ékesszólásával és széleskörű tudásával annyira megnyerte az egyházi elöljárók, köztük Vecseri Mihály főbíró tetszését, hogy még a városban időzése alatt megválasztották a gyülekezet papjává. A nyomaték kedvéért a város a hollandiai utazására adott neki 80, haza-jövetelére pedig 100 német forintot. A "megmarasztalás" igazi biztosítékát azonban inkább az jelentette, hogy időközben szerelembe esett Gálos Erzsikével, a Harruckern bárók nagyhatalmú tiszttartójának, Gálos Mihálynak a lányával. Egy év elteltével visszatért Hollandiából, és 1746. március 20-án elfoglalta lelkészi hivatalát. Még ugyanebben az évben - 1746. július 26-án - feleségül vette a szeretett leányt, Gálos Erzsébetet . A családi örömök után megkezdődtek a küzdelmes hétköznapok, amelyekből Gaál Istvánnak az elkövetkező 22 évben aránytalanul sok kijutott. Házasságából hét gyermeke született; közülük Gábor pap lett Körmenden, Pál rektor volt Berényben, később tanító Hódmezővásárhelyen, Dániel és István földművesek lettek, Sámuel még tanulóként elhalt, Erzsébet férjhez ment Várkonyba, Máriát pedig Dobosi István vette el.

Gaál István a legnehezebb időszakban vette át a szentesi református gyülekezet vezetését. Mária Terézia 1742-ben elrendelte a protestánsok jogállását szabályozó, 1731-ben keletkezett ún. Carolina Resolutio végrehajtását, amely többek között előírta, hogy: a katolikus hit elhagyása büntetendő, vegyes házasságok csak katolikus pap előtt köthetők, a katolikus ünnepek megtartása a protestánsoknak is kötelező, a protestáns lelkészek a katolikus főesperességek felügyelete alá helyeztetnek. Mivel Szentes lakossága a XVI. század közepétől szín református volt, az ellenreformáció felerősödéséből fakadó felekezeti súrlódások nem voltak jellemzők. Egészen 1742-ig, amikor báró Harruckern Ferenc lett Szentes földesura, aki katolikus iparosokat telepített a városba. S noha létszámuk elenyésző volt, 1746 nyarán helytartótanácsi rendelet intézkedett arról, hogy a reformátusoknak át kell adniuk az általuk használt templomot a maroknyi számú katolikusoknak. Ugyancsak ki kellett üríteniük a lelkész- és kántorlakot, valamint a fiú- és leányiskolákat. A végrehajtásra egy év haladékot kaptak.
Amikor az új egyházi épületek végre felépültek, azt hihették őseink, hogy vége kálváriájuknak. Nem így lett. Az elkövetkező években iszonyú sáskajárás pusztította el a lakosság termését, majd hólyagos- és vörös himlő vitte el a gyermekek és felnőttek igen nagy részét. 1751-ben kiöntött a Körös és a Tisza, s az egész vidék víz alá került. Két esztendőn át tutajon és dereglyéken közlekedhetett Szentes, Szarvas, Orosháza és Hódmezővásárhely lakossága. Mindezek betetőzéseként 1760. április 7-én (húsvét másnapján) tűzvész ütött ki, amelynek következtében leégett a város kétharmad része. A tűz martaléka lett az 1747-ben épült templom, paplak és iskola. (Összesen 211 ház pusztult el.)
A hatalmas pusztítást okozó tűzvészt követően a Helytartótanács 1761 februárjában engedélyt adott egy új református templom építésére, az előző évben leégett helyett. Ennél már megengedték a szilárd anyagból (tégla) való építkezést, de a belső mennyezet boltozatát deszkából kellett készíteni, a templom és a torony pedig nem épülhetett egybe.

Ő írta az egyház történetét 1759-től 64-ig.
Leírhatatlan volt a gyász, amikor híre ment a városban, hogy Gaál István 1768. január 21-én elhunyt. Még csak 45 éves volt. "Nem volt ház, amely a papon kívül a készségesen segítő jó barátot ne siratta volna benne" - jegyezte fel a kortárs. Hirtelen haláláról annyi tudható, hogy január 17-én vasárnap délután tanítást tartott a templomban. Tanítás közben annyira összezavarodott, hogy nem tudta folytatni, és ez rendkívül bántotta. Este magához kérette jó barátját, az iskolarektort, hogy együtt töltsék el a vacsorát. Igen kedvetlen volt. Midőn vacsorához ültek, egy kanál levest még megevett, de akkor hirtelen félrecsuklott a nyaka, és a szava elállt. Négy napig eszméletlen volt, nem használt semmi orvosi kísérlet; 21-én este 8 órakor meghalt.
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/

 

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!