-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
G - lexikon
G - lexikon : Griff Tedd (Szentes, 1928-Anglia, 2007)

Griff Tedd (Szentes, 1928-Anglia, 2007)


Griff Szentesen született 1928. augusztus 14-én. Az édesanyja aki magyar volt született Vranka Mária, az édesapja aki angol volt bizonyos Herberth Griffith. Az mindörökre titok maradt előttünk, hogy hogyan és hol találkoztak ők. Griff édesapja Görögországban dolgozott, ebből következik, hogy Griff első öt évét Görögországban élte, azaz beszélt görögül, magyarul és egy kicsit angolul. Ezután a szülei Angliába küldték, az Orient Expressen és beíratták egy bentlakásos iskolába Oxfordba. Ez az iskola hatása és befolyása határozta meg Griff életfilozófiáját a későbbi életében. Egy olyan különleges iskolába járhatott, amely úgy fejlesztette ki a személyi felelősségérzetet és a praktikus gondolkodást, hogy nem nehéz szabálykönyveket, hanem a nyugodt, de mindenre kiterjedő tanítást helyezte előtérbe. 1938-ban szülei visszaköltöztek Angliába Devon megyébe, Griff csak az iskola szünetekben találkozhatott a szüleivel, ami már korán kifejlesztette benne az abszolút önellátást és függetlenséget.

Griff imádta a sportokat, különösen a hosszútávfutást; egy speciális versenyen a „Russell” futáson évekig tartotta az iskolarekordot. Érdekességképpen mezítláb futott, ahogy soha életében nem szeretett cipőt hordani. Ez a futam egyébként Dr. Jack Russellről lett elnevezve, aki után nevezték el a Jack Russell’s kutyákat.Amikor Griff befejezte az iskolát tisztként szolgált a királyi fegyveres erőnél 2 évig. 100%-os tüzérvizsgát tett, és az egyik ujja hegyét leszakította az ágyú, amit szerencsére azonnal visszavarrtak. Mikor leszerelt a hadseregtől 3 évet tanult állatorvosként, de sajnos nem tudta befejezni a tanulmányait.

Griff életében egyszer csak eljött az idő, amit ő „a férfi utolsó szabadságának” nevezett, hogy azzal a szenvedéllyel éljen tovább, ami a legfontosabb volt neki: a Tenger. A vicc kedvéért úgy hajózott, hogy úszás közben egy ideig nem merte a fejét a víz alá tenni. Később ezt kiheverte és megtanult búvárkodni Portugáliában. Amikor Griff elhatározta, hogy az élete hátralevő részét a tengeren tölti egy évig egy 7 méter hosszú vitorláson lakott a kikötőben. Ahogy ezt elmesélte: „a konyha asztal alatt lakott, ahonnan látta minden vagyonát és felét el is érte kézzel.” De rájött, hogy a helyes úton jár. Úgy gondolta nem elég képzett, hogy építsen hajót fából vagy fémből, ezért csinált magának egyet betonból.

Miközben építette a hajót sokszor kifutott a pénzből vagy a lelkesedésből, ilyenkor munkát vállalt, yachtokat szállított le megrendelőknek vagy éppen az itthon vetített „Onedin család” című filmben annak a bizonyos hajónak ő volt az eredeti kapitánya.

Néhány év sajátkezű munka után végül is vízre lehetett bocsátani a "Men-A-Vaur"-t, vagy ahogy ő nevezte a „Fekete Disznót” és megkezdte vándoréletét. Ő sohasem volt felkészületlen, mindig komoly előkészítést folytatott az utak előtt, kitűnő navigátor és rádió amatőr volt, hogy tudja tartani a kapcsolatot a többi hajóssal. Sohasem félt az új kihívásoktól, bevállalt egy nagy rizikót, felvenni a hajóra egy társat, Debbiet dél Spanyolországban 26 évvel ezelőtt. Ezután együtt dolgoztak mint kapitány és matróz. Motoros hajókon, vitorlásokon Portugáliában, Franciaországban, Spanyolországban. Legizgalmasabb utuk volt, mikor átszelték az Atlanti Óceánt a saját hajójukkal, és közben eljutottak a Kanári-szigetre, a Karib-szigetekre, Venezuelába és úgy vissza Európába.

Miután visszajöttek, már idősebb korában megtanult számítógépezni és 58 évesen síelni is egy franciául írott könyvből. Griff soha nem tudott megállni, ahogy visszavonult a tengeri élettől, azonnal egy lakókocsiba pattantak Debbievel és majd az összes országot bejárták Európában, beleértve Magyarországot is, ahol Griff született.Ez egy igazán érdekes út volt, ahol Griff rájött, hogy fel kell térképeznie a családját. Griff sok rokonát megtalálta Szentesen és más városokban is. A Gálfi családot, a Tarjáni családot és a Csernus családot.

Griff teljesen elfelejtette a magyar nyelvet, rengeteg időt töltöttek a helyi kultúra megismerésével, sok barátot gyűjtöttek és egyúttal eltervezték, hogy 1997-ben letelepednek Szentesen.

Ismerősei úgy őrzik emlékeikben, mint egy jó barátot, aki egy szabad gondolkodású, kiváló humorérzékű, idejét és tudását másoknak átadni nem sajnáló ember. Utolsó kívánsága az volt, hogy mosolyogva, és ne könnyekkel emlékezzünk rá.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
[1] http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2008/1/griff-tedd.htm

Kép:
Griff Tedd - Forrás: http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2008/1/griff-tedd.htm

 

 

 


Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG