-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
S - lexikon
S - lexikon : Síma Ferenc (Szentes, 1912 - ?) újságíró

Síma Ferenc (Szentes, 1912 - ?) újságíró


ARCKÉPCSARNOK 

Síma Ferenc (Szentes, 1912 - ?) újságíró

A szentesi újságírás ma már kevéssé ismert, mégis figyelemreméltó személyisége volt. Bár Szentesen csak két évig dolgozott, fiatalos, lendületes egyénisége sokak figyelmét felkeltette. A korabeli újságírókhoz hasonlóan ő is írta cikkeit, tudósításait a helyi eseményekről, ám az olvasók elsősorban ironikus, könnyed hangvételű, humoros írásai miatt kedvelték. Verses meséi révén országos ismertségre is szert tett.

Nagyapja Sima Ferenc volt, édesapja pedig Sima Endre, első világháborús veterán, aki a háborúból megrokkanva tért haza. A
nyomorék apa rendes munkát már nem kapott, ezért családja elszegényedett. Endre testvére Sima László látva öccse szorult helyzetét 1915-ben átvette „a Ferkó” nevelését, s ezután mindent megtett, hogy a kisgyermek a család rangjához méltó neveltetésben részesüljön.

Ferenc a nagykőrösi Arany János Református Gimnáziumban érettségizett 1932-ben. Iskolai magaviselete hagyott némi kívánnivalót maga után, mert a „kis csavargó” – ahogy egyik rokona nevezte – nem mindig járt be órákra. Egy alkalommal iskola helyett szüretelni ment a nagykőrösi ismerőse szőlőjébe, de ha iskolában volt, akkor is sok panasz volt rá, mivel az órákon „… mással foglalkozik, sokszor nem figyel, máskor meg súg.” – panaszkodott tanára. Az iskolát ennek ellenére jó eredménnyel zárta, különösen a nyelvérzéke volt kiváló: latinból és görögből is jó eredményei voltak, később megtanult eszperantóul és angolul.

Az iskola után kezdődtek a fiatalember szellemi útkeresései. Először az éledező magyar szélsőjobboldali mozgalommal szimpatizált, de egy mély vallási élmény megváltoztatta a 23 éves fiatalember gondolkozását. Komolyan olvasni kezdte a Bibliát és igaz keresztényként kívánta leélni életét, ám nevelőapja legnagyobb megdöbbenésére nem a családi hagyományokat követve reformátusként, hanem jezsuita szerzetesként képzelte el jövőjét. Ekkor ismerkedett meg egy Péli Eszter nevű leánnyal, akibe hamar szerelmes lett, s a család legnagyobb megkönnyebbülésére elhagyta a jezsuiták házát. Bár bibliás hitét megtartotta, házasságra és világi foglalkozásra készülve hazatért választottjával Szentesre.

1936 májusában már a szentesi kiadású Csongrád megyei Hírlap tulajdonosának írja alázatos sorait: „Én hajlandó vagyok félórai ebédszünetet leszámítva reggel nyolctól este nyolcig a lap szolgálatában állani és dolgozni, amennyiben Méltóságod méltánylására komolyan számíthatok, amiben nincs okom kételkedni.” Az állást megkapta, s nevelőapjával, Sima Lászlóval együtt dolgozhatott. Hatalmas lendülettel vetette magát a munkába. Az Újságíró naplója címen rovatot indított, melyben aktuális eseményekről fejtette ki véleményét; a Látogatás a szentesi iparosoknál c. riportsorozatában a helyi iparosság korabeli viszonyairól ad képet; Csevegi és Fecsegi címen – a pesti Hacsek és Sajó mintájára – kabaréjeleneteket írt, rímes reklámszövegeivel pedig tele volt az újság. Mindemellett rengeteg tréfás verse jelent meg, melyek a szentesi ember hétköznapjairól szólnak, de jól tükrözik Szentes korabeli közállapotait is. 1938-tól Budapesten dolgozott, s ahogy Szentesen megszokta, reggeltől estig írt.

Munkatársa lett egy sor fővárosi lapnak: Pesti Napló, Az Est, Színházi Élet, Párlat, Pesti Hírlap. A versírással sem hagyott fel. Gyermekeknek írt verses meséi két önálló kötetben jelentek meg, amiket a fővárosi sajtó a legnagyobb elismeréssel ajánlott az olvasók figyelmébe. Lassan kezdett anyagilag is egyenesbe jönni. A világháború azonban nem kedvezett az irodalomnak: egy sor újságot beszüntettek, a többinél pedig előtérbe kerültek a háborús hírek és tudósítások. Az általa képviselt írói vonal egyre inkább háttérbe szorult. Anyagi helyzete is megingott, nevelőszüleire volt utalva. Mindezek ellenére általános jó kedélyét nem vesztette el. Egyik levelében így ír: „Állásom nincs, de nem is töröm magam utána, abból úgy sem lehet megélni. Igaz, hogy anélkül se, de hát ha már, se így, se úgy, akkor inkább – így! No, nem?”

A háború után egy ideig még Magyarországon élt, és nyíltan felvállalta szociáldemokrata meggyőződését, ám 1946-ban már Szlovákiában vállalt munkát, ahol Zima Ferencre változtatta nevét. A Szlovák Tudományos Akadémia kiadásában jelentek meg mesekönyvei, versei, sőt filmekhez is kezdett forgatókönyvet írni. Ám itt sem volt maradása, Kanadába költözött. Szentesi rokonaival, ismerőseivel folyamatos levelezésben állt. Halálának körülményei ismeretlenek.


KAPCSOLÓDÓ OLDALAK

Írások és tanulmányok


Felhasznált irodalom:
Vágvölgyi Zoltán - Szentes irdalmi emlékei

 
Adatlap létrehozása 2016. január 25

 

 

 


Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség    *****    Az oldal egy évvel ezelõtt költözött új otthonába, azóta pedig az élet csak pörög és pörög! - AKTÍV FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK