-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
T - lexikon
T - lexikon : Tekerősök Szentesen

Tekerősök Szentesen


Hogy mióta ismerik Magyarországon a tekerőt, arra nagyon nehéz válaszolni. Európában a XI.sz-ból ismerjük az első ábrázolásokat (Észak Spanyolország területén), de már VIII-IX. századi arab krónikák is emlegetik.

Egyes kutatók szerint a magyar Szent Gellért legenda XII. századi latin szövegében tekerőre utal a „Symphonia Ungarorum kifelyezés”, de ez nehezen igazolható. Az viszont biztos, hogy egy XVI. Századi nemesi címerben már megtaláljuk, ami a hangszer általános ismertségére utal. Ráadásul a címerben tipikus magyar formájú tekerőt látunk. Ennek a nemesi családnak egyébként az Alföldön, a Hajdúságban voltak a birtokai, és a nevük pedig: Lantos!!!

Írásos forrásainkkal ezért nagyon kell vigyázni, mert a régiek nem úgy csoportosították a hangszereket, ahogyan azt manapság használjuk. A tekerővel kapcsolatban három példát említek. Az első ez a bizonyos Lantos család, a második egy 1810 körül leírt szentesi szöveg, amely így szól.

„A gazdagabbaknak dudássok volt, a szegényebb sorúaknak hegedűssök. Tekerő hegedűs volt pedig Gerecz János”. Ha valami véletlen folytán ennek a szövegnek csak az első mondata maradt volna fenn, mindenki hegedűre gondolna. Csak a második mondatból jövünk rá, hogy valójában tekerőről van szó.

A harmadik példa az 1930-as évekből való, a híres „Pátria” népzenei gyűjtésen hallható, amikor Balla István szentesi tekerős a következőképp mondja gramofon-lemezre tekerőjátékát: „Dudálta és tekerte Balla István 63 éves szentesi földműves”. Pedig csak tekerőn muzsikál, igaz, az egyik dallamot recsegés nélkül, azaz duda játékmódban adja elő. Ebből látszik, hogy lant, hegedű, vagy duda egyaránt jelenthetett tekerőt is!

A magyar népzenekutatás hőskorában már felfigyeltek a tekerőre. Bartók Béla 1906-ban gyűjtött tekerőmuzsikát Szentesen. Kodály Zoltán így ír a hangszerről 1943-ban. (Zárójelben Bársony Mihály kiegészítései) „Nálunk már csak Szentesen van nyoma. Az utolsó (tekerő) 1907 táján készült, mestere, Szenyéri János (őt úgy hívták a környéken: Szenyéri, a tekerőgyáros) azóta elhalt. De fia, Dániel (1885-1969) ma is él, játszik és készít.(Összesen három hangszert készített) A Rádió és a Néprajzi Múzeum gramofonfelvételeihez is sikerült még tekerőst kapni 1939-ben.” (Ez az a bizonyos „Pátria” gyűjtés, ahol hallható két tekerős. Balla István és Kiss József, valamint egy citerás, énekes, Maszlag Józsefné Mecs Balogh Mária, aki mellesleg tekerőzni is tudott.) Kodály Tanár Úr írására szerencsére a későbbi gyűjtések fényesen rácáfoltak, hiszen csak a Pátria gyűjtések során közel negyven tekerős bukkant fel Szentes környékéről.

A II. világháború egy jó ideig akadályozta a további kutatást, és az ötvenes évek kommunista diktatúrája és eszeveszett tanya-pusztítása sem kifejezetten kedvezett a munkának. A hatvanas években azonban folytatták a gyűjtést Sárosi Bálint, és a Zenetudományi Intézet munkatársai a Tisza túloldalán, Tiszaalpár kör-nyékén, ahol „fölfedezték” többek között Bársony Mihályt (1915-1989), a bátyját, Józsefet (1912-1996) és Papp Rókust (1901-1978). Ebben az időben készültek ragyogó hangfelvételek a szentesi Halász Szabó Zsigmond, Kanfi Horváth István tekerő-klarinét párossal, a bokrosi Boros Imre, Kovács Márton duóval.


Zöldi Lászlóné tekerőn játszik

A hetvenes években induló táncházmozgalom aztán újra fölfedezte a tekerőt, és a legendás Sebő zenekar klubjában rendszeres vendég lett Bársony Mihály. Táncházas zenészek kezdtek gyűjteni a Középső Tisza mentén a nyolcvanas évektől. Kitűnő felvételeket készített Havasréti Pál és Bartha Z. Ágoston, és hozzájuk csatlakoztam magam is a nyolcvanas évek végén. Ma már pótolhatatlan tudást vettünk át Sinkó János (1902-1994) csongrádi, „Cselédes” Varga Mihály (1902-1994) kiskunfélegyházi, Kovács „Kúresz” Márton (1923-1999) és Tari Rókus (1913- ) bokrosi, Bársony Mihály, Bársony József és Hajdú József (1914-1999) tiszaalpári tekerősöktől.

Ugyanebben az időben kezdte kutatásait egy néprajzos szakember, dr. Hankóczi Gyula, aki mára alapjaiban változtatta meg a tekerő elterjedéséről meglévő információinkat. Mind a mai napig szakkönyveinkben úgy szerepel, hogy ez a hangszer a Középső Tisza mente egy szűk területén, Csongrád és Szentes környékén volt használatban. Ezzel szemben – egy kis túlzással - azt mondhatjuk, hogy amerre Hankóczi Gyula jár, arra biztosan felbukkan a tekerő! Ma már az Alföld teljes területén igazolt a hangszer jelenléte a Csepel sziget déli részétől a déli országhatárig, keleten pedig Aradig. Egyre-másra bukkannak elő szórványadatok a Dunántúlról és az északi vidékekről is. Biztos vagyok benne, hogy a határon túli magyarság körében eredménnyel kereshetnénk a tekerő nyomát a Vajdaságban és a Partiumban is. [1]

A tekerőlant és mechanizmusa

A tekerőlant (tekerő, nyenyere, nyekerő, szentlélekmuzsika, kolduslant, forgólant) olyan vonós hangszer, melynek dallamhúrját és kísérőhúrjait a játékos a begyantázott fakorongot forgatva egyidejűleg hozza rezgésbe, miközben másik kezével a billentyűket benyomva, az érintőket („kottákat”) nyomva a húrra – annak hosszát, és ezzel hangmagasságát változtatva – játssza a dallamot. Jellegzetes hangzást adnak az állandóan megszólaló kísérőhúrok (burdonhúrok), és a tekerőlant sajátos ritmushangjai, a reccsentő hangok is, melyek által a zenei hangsúlyozás, a dallam ritmusa is kiemelhető.

Teste lehet csellóhoz, vagy lanthoz hasonló, hossza 75 cm, legnagyobb szélessége 35 cm, legnagyobb magassága 21 cm körül van. Három húrjának neve: „prím” , „recsegő” és „bőgő”. Fő részei: test (dob), kulcsszekrény és kottaház. A forgatás jobb kézzel a hangszer testének jobb oldalán elhelyezett karral történik. A kereket ugyanúgy gyantázni kell, mint a hegedű vonóját. A hangszer ellentétes oldalán a „fej”-ben négy húr hangolására alkalmas kulcs található. A hangszer bal kéz felőli részére épített szögletes fadoboz, a „kottaház” oldalán kétsoros kromatikus billentyűzet van, ennek segítségével lehet a dallamhúr rezgő hosszúságát a fogólapos hangszereknél ismert módon megváltoztatni, dallamot létrehozni. [2]


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
[1] Bársony Mihály, Népzenekutatás
     (http://www.szerenyi.hu/nepzene_kutatas.htm)
[2] http://hu.wikipedia.org/wiki/Tekerőlant

Video:
Zöldi Lászlóné - Dél-alföldi dallamok

Kép:
Szentesi zenekar - forrás: internet
Tekerőlant - forrás - internet
 

 

 

 


Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!