-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
CS - lexikon
CS - lexikon : Csapatmúzeum

Csapatmúzeum


MH 37. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred

CSAPATMÚZEUMA

"Szentes, Műszaki helyörség a Tisza partján. A város katonatörténete 1848-2009."

Cím: 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, Csongrádi út.

Nyitvatartás: Előzetes bejelentkezés után csoportos látogatással, a civil lakosság is elmélyülhet a katonamúltban.

Múzeum látogatási igény jelezhető:

- Név: Kiss-Jakab Zoltán zászlós
- Telefon: 06-63/510-710 / 4311 mellék
- Mobil: 06-70/330-4823
 

Leírás: Szentes, műszaki helyőrség a Tisza partján címmel adták át a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj csapatmúzeumát. Alcíme szerint a város 1848-2009 közötti katonatörténetébe nyerhetünk bepillantást, azonban az igényesen kialakított tárlat bőven szolgál helytörténeti adalékokkal is.

Ferenc József bakái, huszárok, nehézbúvárok és hídépítők történetébe vezet a kiállítás, mely megújult formája a laktanya korábban egy másik épületében működő múzeumának. A régi múzeum főleg a huszáremlékek bemutatására koncentrált, a 2009. április 24-én, a műszakiak napján átadott új csapatmúzeum három terme már többet nyújt.

A “történelemóra” az első teremben az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregének történetével kezdődik, melyben szentesi lakosok is szolgáltak, s a városunkból elszármazott katonák eljutottak az olasz hadszínterekig, a Kárpátokig, útjukat térképen is követhetjük. Számos szentesi katonafotó is felidézi az I. világháború korát, mely technikai fejlődést hozott a fegyverekben: ekkor jelentek meg a hátultöltős fegyverek, egyenruhák mellett ezekből is kiállítottak. A lovasság 1935-ben jelent meg városunkban, az alakulat a magyar huszárság egyik jelentős bázisává vált.

A következő helyiség a Magyar Néphadsereg műszaki katonáinak életéről szól, de emléket állít az 1944. október 8-i harcoknak a szentesi hídfőben, illetve a városunkban véráldozat nélküli ‘56-os eseményeknek. Az utolsó terem a szentesi műszaki katonák közelmúltját, vívmányaikat, béketámogató missziókban való részvételüket mutatja be, enteriőrben.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak jelentős segítséget nyújtott Labádi Lajos, a Szentesi Levéltár igazgatója, valamint a Koszta József Múzeum vezetője, dr. Béres Mária, dokumentumokkal, illetve műtárgyakkal: hidegfegyverekkel, katonaládával, K.U.K.-emlékekkel.
Aki végigsétál a hangulatos termeken, egyetérthet dr. Kovács Vilmossal, a Hadtörténeti Múzeum osztályvezetőjével, aki szerint a kiállítás az ország bármely múzeumában megállná a helyét. Az alezredes a tárlat egyik rendezője, s mint elárulta, már évekkel ezelőtt felmerült egy színvonalas, új kiállítás létrehozásának ötlete. Nyers József mk. ezredes, a zászlóalj parancsnoka többször tárgyalt velük, mígnem tavaly végre biztosítottá váltak az anyagi lehetőségek a csapatmúzeum kialakítására. Munkatársaival arra törekedtek, helyi íze is legyen az anyagnak, a látogatók érezzék azt: a város honvédsége az övék is. [1]


Képek a kiállításról.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
[1] www.szentes.hu

Térkép:
https://maps.google.hu

Kép:
© Lantos Imre - Csapatmúzeum
 
 

 

 

 


Xtina Hungary - A legnagyobb Christina Aguilera fan site - KATT!    *****    Egy párkapcsolat elõtt, fontos tudni alapvetõ ismereteket a társadról.Ezért fontos a párkapcsolati elemzés. Rendeld meg!    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés, csak 5000 Ft. rendeld meg most és minden kérdésedet, + megbeszéljük!!!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól. Keress,szeretettel várlak!Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek értelmezni azt,amit látsz.Várlak az oldalamom    *****    Simonyi ingatlan2023 Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Why do all the monsters come out at night? - click here - Why do all the monsters come out at night?    *****    Csatlakozz közénk, és légy része fantasy világunknak! - Rose Harbor. egy fórumos szerepjáték a gportal felületén! - RPG    *****    ROSE HARBOR - and i know now that this world will never be enough for me - ROSE HARBOR    *****    Rajz, vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.