-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
O - lexikon
O - lexikon : Dr. Ormos Imre (1903 — 1979) egyetemi tanár

Dr. Ormos Imre (1903 — 1979) egyetemi tanár


Dr. Ormos Imre (Budapest, 1903 — 1979) Kossuth díjas egyetemi tanár

1903. május 27-én született Budapesten, apja Ormos (Opauszki) Pál, anyja Müller Erzsébet. Kispesten nőtt fel, szűkös anyagi körülmények között. Itt végezte iskoláit is, majd két érettségi birtokában beiratkozott az akkor még társadalmilag alig értékelt Kertészeti Tanintézetbe, ahol 1926-ban szerzett oklevelet.

Kezdetben Unghváry László Faiskolai Rt. budapesti irodáját vezette, ahol felfigyeltek a törekvő, jó nyelvkészségű fiatalemberre és 1927-ben Törökországba küldték, lerakat létesítése és a vevőkör szélesítése céljából. Két évet töltött Törökországban, ez alatt megtanult törökül és tökéletesítette francia nyelvtudását. „A Kertészeti Tanintézet után, fél éves friss diplomával a zsebemben Törökországba mentem. Ankara, akkor Kemal pasa reformjai hatására kezdett fővárossá fejlődni. Rendeztük az utcákat, parkosítottunk, én terveztem a hősök temetőjét, dolgoztam Kemal pasa magánbirtokán, építettünk a követségnek és magánmegrendelőknek.” – írja visszaemlékezésében.

Törökország után szükségét érezte, hogy szakmai ismereteit tovább fejlessze, így Ausztriában, a Bécs melletti Helenium Kertépítő Vállalatnál helyezkedett el, ahol 1929. novemberétől 1932. márciusáig dolgozott. Jól megtanult németül, tovább mélyítette szakmai tudását. Beiratkozott a bécsi műegyetemre és több szakmai tárgyú cikket írt osztrák szaklapokba. Ausztriai tartózkodását felhasználva, többször tett szakmai tanulmányutat Németországba és Franciaországba.
 
1931-ben Rerrich Béla a Kertészeti Tanintézet kerttervezés tanára levélben kérte fel Ormos Imrét tanársegédjének, de mivel Rerrich 1932-ben váratlanul elhunyt, Mohácsy Mátyás – a több nyelvet beszélő és a szakmában hírnevet szerzett – Ormos Imrét kérte fel utódjául.

Ez időtől kezdve tanította a kerttervezést ezen a helyen, havidíjasként kezdve, majd végül, mint egyetemi tanár. Ormos Imre végzettségei: kertészeti tanintézeti oklevél (1926), kertésztanári oklevél (1939), kertészeti főiskolai oklevél (1944), bölcsészdoktori oklevél (1944) 1960-ban szerezte meg a mezőgazdasági tudományok doktora tudományos fokozatot. 1970-ben a Kertészeti Egyetem tiszteletbeli doktora címet adományozott számára.

Különös gondot fordított arra, hogy a vezetése alatt létrejött kerttervek a legnagyobb mértékben használhatók legyenek, akár az otthont jelentő házi kertek, akár közkertek, gyermekjátszóterek adták a feladat tárgyát. Megkívánta, hogy a kert terveit teljes részletességgel és pontossággal készítsék el – ami addig nem volt szokásos – s ez akkor bizonyult jövő bemutatónak, amikor a hallgatói bekapcsolódtak az építészeti tervező vállalatok munkájába.

1969-ben nyugállományba vonult, de folytatta szakmai munkásságát és társadalmi tevékenységét. A Kertészeti Egyetemen a szaktörténet tantárgy előadójaként és a külföldi szakirodalom hazai dokumentációja terén végzett értékes munkát.

Hosszantartó betegség után 1979. február 26-án hunyt el. [1.]
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[1.] http://lov.uni-corvinus.hu/index.php?id=13426

Kép:
Dr. Ormos Imre arcképe - forrás: internet

 

 

 

 


Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!