-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
GY - lexikon
GY - lexikon : Gyermekotthon krónikája

Gyermekotthon krónikája


A gyermekotthon krónikája.

 Deák F. u. 54. sz. telek története sokkal régebbi időkre nyúlik vissza, mint maga a gyermekotthon története. Legelőször 1878-ban került az oktatás-nevelés szolgálatába, amikor a református egyház megvásárolta a telket a rajta lévő házzal templomépítés céljára. Anyagiak hiányában azonban templomépítésre nem kerülhetett sor, ezért egy iskolai tantermet alakítottak ki a Deák F. utca és Dósai Molnár M. utca sarkán lévő épületben. 1890-ben épült fel a Deák Ferenc utcai fronton lévő épület, melyben 3 tanterem volt, (ebben voltak később a hálótermek) .Ezután folyamatosan iskolaként működött 1963 március 1-ig, amikor tanyai kollégium és felső tagozatos, túlkoros fiúotthon lett. 2 állami gondozott és 10 magán növendékkel kezdte működését, s a Deák Ferenc Általános Iskolával közös igazgatás alatt állott. 1963 szeptemberében 21, 1964 szeptemberében 37, 1966 szeptemberében már 50 fő állami gondozott fiú élt az épületben, melynek igazgatója Bakó András lett.

Már azokban az időkben is próbálták színessé tenni a gyermekek életét. Minden évben több kirándulást szerveztek számukra, volt otthon újság, működött otthon rádió a Pollák Antal Szakközépiskola közreműködésével, volt barkácsoló műhely, volt farsangi kavalkád, karácsonyi ünnepség, jött a télapó, megünnepelték a születésnapokat és a kor szokása szerint a társadalmi ünnepeket. Házi, megyei és országos sportversenyeken vettek részt a gyermekek. Patronáló szülők hétvégeken otthonukban láttak vendégül egy-egy gyermeket és a patronáló üzemek diákmunkára várták nyáron a nagyobb fiúkat.

Kilenc év után befejeződött a fiúotthon története. A 9 év alatt 206 fiú élt hosszabb-rövidebb ideig a nevelőotthon falai között mely ugyanakkor 69 dolgozónak adott munkát.

1972 júniusában lányok költöztek a fiúk helyére és a Csongrád Megyei Gyermek és Ifjúságvédő Intézethez került. Vassné Kálmán Judit, majd  Molnár Györgyné  igazgató vezetésével leány nevelőotthonként működött 1994-ig. Fürdőszoba és új hálótermek kialakítására került sor 1972-ben a Deák Ferenc utcai épületben. Később, 1980-ban az épület felújítási munkái miatt a gyerekek ideiglenesen a Kossuth u. 1. sz. alatti házban kaptak szállást éjszakára. A nappali tevékenység továbbra is a Deák F. utcában folyt.

A lehetőségekhez képest próbálták minél színesebbé tenni a növendékek életét. Minden évben több táborban, nyaraláson és kiránduláson vehettek részt a gyerekek. Megünnepelték a karácsonyt, húsvétot, születésnapokat, farsangot. Télapó minden évben ajándékkal kedveskedett a gyerekeknek. Gyermeknapon a patronáló családoktól kaptak játékokat. Egy alkalommal még disznóvágást is szerveztek , hogy tapasztalatot szerezhessenek a gyerekek, arról: honnan is kerül a hús a tányérjukba.

1990-ben végleg lakhatatlanná vált a Deák Ferenc utcai épület, ahol a gyermekek hálótermei voltak. Ekkor a volt Megyei Csecsemőotthon helyére, a Farkas Mihály u. 13. számú házba költöztek a gyermekek és ott éltek 1994-ig. A Deák Ferenc utcai épület helyén minisztériumi pályázatból 1991-ben egy új intézmény építése kezdődött.

A fenntartói szerepet közvetlenül a Csongrád Megyei Önkormányzat vette át. 1994 január 1-től új költségvetési szervként – Csongrád Megyei Önkormányzat Óvoda, Általános Iskolája és Diákotthona néven. 1994 elején beköltözött a nevelőotthon, az addigi városi fenntartású kisegítő Iskola, majd júniusban átvették a csongrádi székhelyű általános iskolát és fiú nevelőotthont. A nyár folyamán a fiúk is beköltöztek az új intézménybe. 1995-ben a megszűnt szegvári nevelőotthonból érkeztek új lakók. Az itt lakó gyerekek létszáma 72 főre nőtt. 1995-től dr. Demeter Attiláné  igazgatása mellett Erdőháti Nagy Lászlóné vezette a nevelőotthoni egységet.

1994-től kezdve a távolabb élő gyerekek nem magánnövendékként élnek a gyermekotthonban, hanem hétközi kollégiumi ellátást vehetnek igénybe. A kollégium 18 fővel működik a gyermekotthon területén, de elkülönítve attól.

Nagy változást hozott a nevelőotthon életébe az 1996 évi Gyermekvédelmi Törvény. Már a hatályba lépését megelőzően a fenntartó és a minisztérium részéről elvi támogatást kaptak, hogy az addigi kollégiumi rendszert átalakítsák családias légkörű lakásotthonokká, illetve Gyermekotthonná. Erdőháti Nagy Lászlóné szakmai vezető és kollégái munkája nyomán a Népjóléti Minisztérium által meghirdetett pályázat 5 millió forintos támogatásával és a Csongrád Megyei Önkormányzat anyagi támogatásával 6 lakásotthon kialakítására került sor, ahol megkezdődött a családias nevelési modell bevezetése. Azóta a 6 lakásotthonban integráltan élnek vegyes életkorú és nemű, valamint normál és sajátos nevelési igényű gyermekek. A 3 szobás lakásotthonok önálló gazdálkodókká váltak, ami azt jelentette, hogy a havonta kapott ellátmányt saját szükségletük alapján használják fel.

Az intézmény 1999-ben felvette az általános iskola egykori igazgatójának, Rigó Alajosnak a nevét.

A törvénynek megfelelően 2001-től a Gyermekotthon különleges és otthont nyújtó gyermekotthonná alakult  Bányainé Déló Nagy Gabriella, Dávid Zoltán, 2012-től Tátrai Attila és  Dávid Zoltán szakmai vezetése alatt és próbál megfelelni a kor folyton változó társadalmi kihívásainak. A nevelők és gyermekfelügyelők odaadó, áldozatos munkával, egyéni bánásmód alkalmazásával nevelik, és próbálják felzárkóztatni, vagy jó útra terelni a bekerülő, többszörös hátránnyal küzdő gyerekeket. A legnagyobb sikert az jelenti, ha a munkájuk gyümölcseként sikerül hazagondozni, vagy ha ez nem lehetséges, önálló életvitel vezetésére alkalmassá tenni egy-egy gyermeket.

Céljaik elérésének elősegítésére hozta létre a gyermekotthon munkaközössége 2005-ben a Rigófészek alapítványt, melynek alaptőkéjét egy, a munkaközösség által szervezett Gyermekotthon-gála, valamint a gyermekotthonban megszervezett bolhapiac bevételeiből alapozták meg.

2007-ben a Hódmezővásárhelyi Kozmutza Flóra Általános Iskola  és Szakiskola tagintézménye lett, mely Megyesi Istvánné igazgató irányításával működik tovább.

2006. január 1 óta nevelőszülői hálózat is tartozik a gyermekotthonhoz.


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
[1] Maczelka Lászlóné: A gyermekotthon krónikája
      http://www.rigosuli.sulinet.hu

Kép:
© Maczelkáné Rónyai Julianna - Rigó Alajos Általános Iskola
Pillanatképek az otthon életéből - forrás: internet


  

 

 

 


Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!