-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
Ü, Ű - lexikon
Ü, Ű - lexikon : Üdvözlet Szentesről (Szerző: Labádi Lajos)

Üdvözlet Szentesről (Szerző: Labádi Lajos)


Magyarországon a képes levelezőlapok divatja az 1896. évi millenniumi ünnepségek után vált általánossá. Nem tekinthető tehát véletlennek, hogy Szentesen, Csongrád vármegye korabeli székhelyén is ez időben, 1898-ban jelentek meg az első helyi képeslapok. Elterjedésük és számszerű szaporodásuk két vállalkozó szellemű papír- és könyvkereskedőnek volt köszönhető, akik egymással versenyezve, évről évre kirukkoltak néhány új szentesi képeslappal.

Az első levelezőlapok megjelenéséről 1898. április 10-én számolt be a Szentes és Vidéke című újság. Kiadójuk Stark Nándor volt, aki 1883-ban nyitotta meg kereskedését Szentesen. A legkorábbi lapokról csupán annyit árult el a tudósítás, hogy „városunk egy-egy nevezetesebb középületének képét mutatják, igen sikerült fénykép-lenyomatban". Alig négy hónappal később újabb közlemény jelent meg, amely hírül adta, hogy Untermüller Ernő is forgalomba hozta képes levelezőlapjait. Megtudható, hogy a 27 éves üzletember első képeslapjain a megyeháza előtti tér, a Vásárhelyi út menti szélmalmok, egy ámbitusos lakóház és néhány jóízű szentesi alak látható. „Az Üdvözlet Szentesről feliratú, csínnal és ízléssel kiállított levelezőlapok képei Vágó Pál festőművész felvételei alapján készültek" - írta a tudósító. Kiderül az is, hogy a képek beosztását és keretbe foglalását dr. Berecz Sándor főgimnáziumi tanár végezte; a „néhány jóízű szentesi alak" alatt pedig a helyi tekerős, dudás és pikulás ábrázolása értendő. Később készült kép a ligetről, a belváros utcáiról, a megyeházáról és a városházáról, a templomokról, a vasútállomásról, az iskolákról és más középületekről, valamint a Kurcáról és a Tiszáról. Megörökítették a város nagy szülötteit (Horváth Mihályt és Tóth Józsefet), egy-egy jelentősebb eseményt (automobil verseny, repülőgép Szentes fölött), népmulatságot (kuruc lakodalom), és kedvelt téma volt a vásári jelenetek ábrázolása is. A képek a kor technikai színvonalán álltak; a fekete-fehér lapok mellett igen korán megjelentek a színezett, színes felvételek.

A helyi képeslap kiadás az elkövetkező évtizedekben sem szakadt meg. Új kiadók jelentkeztek, így Szilágyi Dezső, Mester János, ifj. Molnár Ferenc, Szabó Imre és Rázsó Manó könyv- és papírkereskedők, Eisler Lajos dohánykereskedő, Vecsevi István fűszer- és csemege kereskedő. Alkalmi lapokat jelentetett meg a Gállfy Nyomda, Farkas Sándor Magánmúzeuma, s még lehetne folytatni a sort. A magánkiadás lehetősége 1948-ban megszűnt, ettől kezdve a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata gondozásában jelentek meg a szentesi képeslapok.

Az elmúlt 100 év termése nehezen számszerűsíthető. Magán- és közgyűjteményekben kb. 450-500 féle helyi lap lelhető fel, de ennél jóval többre becsülhető a ténylegesen megjelent városi képeslapok száma

Az elmúlt években igen népszerűvé váltak a régi képeslapok felhasználásával készült városismertetők (pl. Szombathely, Kőszeg, Baja, Salgótarján). Ez főként annak köszönhető, hogy a képeslapok hűen rögzítették egy-egy település valamikori miliőjét, utcáit, tereit, épületeit, egyes városrészeit. E dokumentumok őrizték meg a mára eltűnt, de a település múltjához, történetéhez szervesen hozzátartozó térformákat, utcarészeket és egyéb sajátosságokat. Jól tükrözik az adott város képi arculatának változásait, fejlődését, avagy egykori értékeinek kopását. A régi, ma már nehezen hozzáférhető felvételek élményt nyújtanak a helyben lakóknak, az ifjabb nemzedéknek, de alkalmasak arra is, hogy az ide érkező idegen kialakíthassa első benyomásait.


Felhasznált irodalom:
Labádi Lajos - Szentesi Élet (1998-07-24)

 

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!