-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
Z - lexikon
Z - lexikon : Zolnay Károly (1833 — 1925) gimnázium igazgató

Zolnay Károly (1833 — 1925) gimnázium igazgató


Zolnay Károly (Rittberg, 1833 — Szentes, 1925) gimnázium igazgató

Apja Zolnay Dániel református lelkész, édesanyja Rónyay Krisztina. Középiskolai tanulmányait Temesváron a kegyesrendi gimnáziumban és a debreceni kollégiumban végezte. A debreceni főiskolán szerzett magyar-latin-német szakos tanári oklevelet. A debreceni kollégiumban kezdett tanítani, amikor 1859-ben a szentesi református egyház meghívta őt az újonnan felállítandó gimnáziuma első tanárának. Az elkövetkező három évben Zolnay tanár úr volt a "mindenes"; egy ideiglenes kisegítővel oktatta az I-III. osztályt. 1862-ben végre a III-IV. osztály önálló tanárt kapott Csukás Benjámin személyében, akit megbíztak az igazgatói teendők ellátásával is. Zolnay és Csukás fáradozásainak köszönhetően az új intézmény 1864-re 6 osztályosra fejlődött.

1869-71 között már Zolnay Károly a gimnázium igazgatója. 1871-ben komoly átszervezésre került sor: a középiskola fenntartását a város átvette az egyháztól, és a gimnáziális képzést egybekötötte a polgári fiúiskolai oktatással. Az igazgatói teendőket előbb Dósa Elek, majd Reinholcz Károly látta el. Ugyanekkor Zolnayt felkérték a polgári fiú- és leányiskola megszervezésével és vezetésével, amelyet sikeresen teljesített. (1884-ig a gimnázium mellett a leányiskola igazgatását is ellátta.)

1873-ban ismét Zolnay Károly került a gimnázium igazgatói székébe. E tisztséget ettől kezdve megszakítás nélkül 1899-ig, nyugdíjba vonulásáig viselte. A tanítás színvonalának folyamatos emelésén kívül célul tűzte ki, hogy intézménye mielőbb méltó elhelyezést nyerjen. Az 1859-ben alapított középtanodának ugyanis nem volt önálló épülete; a képzés a főtéri Központi Református Népiskolában, majd 1872-től a Széchenyi-ligetben lévő volt vigadó (ma múzeum) épületében folyt. Zolnay igazgató úr fáradozásainak, és Sarkadi Nagy Mihály polgármester pártoló hozzáállásának köszönhetően 1888 őszére elkészült a gimnázium új, kétszintes, reprezentatív épülete (tervezője Benkó Károly).

A körülmények javulásával párhuzamosan egyre emelkedett az intézmény rangja. 1892-re VIII osztályos, érettségiztető joggal felruházott főgimnáziummá vált. Mindebben kiemelkedő érdeme volt Zolnay Károlynak. Ezt legfelsőbb helyen is elismerték, amidőn nyugdíjba vonulása alkalmával a Ferenc József Rend lovagkeresztjével tüntette ki az uralkodó.

Eddig csak tanári pályafutásáról írtunk, pedig az oktatás-nevelés mellett élénken részt vett városunk társadalmi- és kulturális életében, annak alakításában. Nyomban Szentesre érkezése után egyik alapító tagja volt az Úri Kaszinónak (1860), majd pedig a Szentesi Dalárdának (1861). Több cikluson át városi és megyei képviselő, a református presbitérium tagja, 1904-1912 között az egyház főgondnoka.

Szép, harmonikus családi életet élt. Kiss Bálint esperes unokáját, Kiss Rózát vette feleségül, akitől három leánya született: Etelka, Vilma és Lenke. Vilma nevű lányát a nagyra becsült tanártárs, Derzsi Kovács Ferenc vette nőül, mely házasságból megszületett Jenő, a későbbi jó nevű gimnáziumi tanár és népdalgyűjtő.

Magas életkort megélve, 1925. február 12-én hunyt el Szentesen, 92 éves korában. A Szeder-temetőben nyugszik, a református egyház által adományozott díszsírhelyen.

Az utókor máig őrzi emlékét. Tanítványai még életében létrehozták a Zolnay Alapítványt, a magyar nyelv- és irodalom ápolására. Halálakor a tantestület megfestette életnagyságú portréját, amely máig is a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében látható (Zolnay Géza alkotása, 1926). A város 1932-ben utcát nevezett el róla. A gimnázium főlépcsőházát díszíti a Szentes kultúrájáért c. hármas dombormű, amely Zolnay Károlyt, Derzsi Kovács Ferencet és Jenőt ábrázolja (Vígh László alkotása, 1997). [1.]


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[1.] Labádi Lajos: Középiskolák alapítója - http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2005/08_0225/04.htm

Kép:
Zolnay Károly arcképe - forrás: internet

 

 

 


Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség