-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
ZS - lexikon
ZS - lexikon : Zsoldos Ferenc (1865 — 1912) gépészmérnök

Zsoldos Ferenc (1865 — 1912) gépészmérnök


Zsoldos Ferenc (Szentes, 1865 — Szentes, 1912) gépészmérnök

Szentesen született 1865. január 29-én. Édesanyja Fodor Anna, aki rajta kívül tíz gyermeknek adott életet. Elemi és középiskoláit szülőhelyén, a Központi Református Népiskolában és az ekkor még hatosztályos gimnáziumban végezte (1881), majd a budapesti Műegyetem hallgatója lett. 1885-től a zürichi Technische Hochschulén - Európa akkor legrangosabb műszaki felsőoktatási intézményében - folytatta tanulmányait. Itt szerzett gépészmérnöki diplomát 1887-ben. Korszerű műszaki-technikai ismeretekkel, valamint külföldi tapasztalatokkal felvértezve tért haza Szentesre, s bekapcsolódott apja vállalkozásaiba. A családi vállalat fejlődésében igen hamar érzékelhetővé vált a tanult, sokoldalúan képzett, a technikai újdonságok iránt rendkívül fogékony ifjú tevékenységének jótékony hatása.

A fiatal mérnök még műegyetemi hallgatóként ismerkedhetett meg a korszak egyik technikai csodájával: a villanyvilágítással. A Ganz-féle villamossági rt. az 1885. évi budapesti országos kiállításon mutatta be új transzformátor-szerkezetét, amely által a gyakorlatban is lehetségessé vált a villamosenergia-átvitel és szétosztás. Az elkövetkező években e rendszer alapján valósították meg a kontinens nagyobb városaiban - Róma, Bécs, Budapest stb. - villamos világítását. Csak kevesen tudják, hogy Zsoldos Ferenc mérnök jóvoltából Szentes is felsorakozott az úttörők közé, amennyiben 1887-től a Zsoldos-telep üzemeit és a család lakóházát már villamos árammal világították.

Érdekelték kora egyéb találmányai is. Ő ismertette meg a szentesiekkel például a fonográfot - rögzítve, majd visszajátszva a helyi dalárda műsorát -; rendelkezett a csillagok vizsgálására alkalmas teleszkóppal, valamint távbeszélő állomással, amelyet ő épített ki saját városi háza és Elek nevű öccse vekerzugi tanyája között. Az áruszállítás megkönnyítése és gyorsítása érdekében iparvágány kiépítését kezdeményezte, amely közvetlen összeköttetést teremtett a gyártelep és a vasútállomás között. A dolgozók egészséges ivóvízzel történő ellátása érdekében 1891-ben ártézi kutat fúratott, amely a város második ártézi kútja volt, s hosszú időn át ez látta el vízzel a vasútállomást is. Említést érdemel, hogy a kútfúrás új technológiával történt, amelyet a fiatal mérnök dolgozott ki és utóbb szabadalmaztatott. (A Zsoldos-féle kút felépítménye ma a Széchenyi-ligetben látható.)

Az apa és fia vezette cég szakmai hírnevének növekedését jelezik a különböző országos és nemzetközi díjak, elismerések. Apja példáját követve, rendkívül sokirányú közéleti tevékenységet folytatott. Az 1890-es évek második felétől ő is városi és megyei képviselő, s mint ilyen tagja a Háztartási és Gazdasági Szakosztálynak, az Egészségügyi-, Közigazgatási-, Vasútügyi-, Színügyi-, Városrendezési- és Munkásház-építési Bizottságoknak, valamint a Városi Iskolaszéknek. Ezek mellett a Szentes és Vidéke Takarékpénztár igazgatósági tagja, a Csongrád Vármegyei Gazdasági Egyesület elnöke. S még folytathatnánk a sort.

Kijelenthető, hogy a két Zsoldos Ferenc együtt élt, lélegzett városával. Számos kortársuktól eltérően ők nem érték be puszta vagyongyűjtéssel, az egyéni boldogulással; számukra fontos volt az is, hogyan alakul a sorsa a szűkebb és tágabb környezetüknek. Ez a felfogás volt az a többlet, amellyel kivívták a város lakosságának általános közmegbecsülését.

1912 elején döbbenetes hír futott végig a városon: Zsoldos Ferenc mérnök február 3-án - szívszélhűdés következtében - tragikus hirtelenséggel elhunyt. Alig töltötte be 47. életévét. [1.]
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
[1.] Labádi Lajos: A technikai újítások bajnoka - http://www.szentesinfo.hu/szentesielet/2005/04_0128/06.htm

Kép:
 Zsoldos Ferenc arcképe - forrás:internet

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!