-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
K - lexikon
K - lexikon : Király István Kertbarátkör

Király István Kertbarátkör


A szórványos Szentesi házikertek összefogására, a kiskertészek önképzésére, érdekképviseletére alakult csoportosulás.

A Szentesi Táj fejlődésének, eredményeinek, gondjainak csúcsidőszakában, a kiskertek nagyütemű gyarapodásának korában jött létre 1970. legelején, Király István nyugdíjas, Nyíri József ref. lelkész, B. Molnár Gergely kertész, Berezvai Lajosné Városi Könyvtár igazgató, Gera Árpád nyugdíjas, Béres János hajóskapitány, Bozó Sándor nyugdíjas, Dr. Szepsi Gyula nyugdíjas, Oltyán Lajos Művelődési Ház igazgató, majd dr. Szalva Péter Kutató Állomás vezetője alapító tagokkal. Hivatali otthont a Városi Könyvtár és a Művelődési Ház biztosított. Szakmai és társadalmi bázissal a Kutató Állomás szolgált.

A társaság elnökéül olyan alapító tagot választottak Király István nyugdíjas személyéban aki elkötelezte magát a Szentesi kiskertészek, a Kertbarát Kör szolgálatára. A szorgalmas tagokkal a mozgalmat rövid idő alatt sikerült kifejleszteni és példamutatóan országos hírűvé tenni. Alakulásakor 1970-ben 32-,. 1973-ban 300-, 1975-ben viszont már 500 kertészkedő tagja volt a Kertbarátkörnek. Ennek nyomán a megyében egymást követően alakultak hasonló egyesületek. Rövid idő alatt számuk 15-re gyarapodott.

A Kertész Szakcsoport testvér szervezetükkel összeműködtek, áruik jelentős részét itt értékesítették. Tagságuk jórésze a Szakcsoport tagjai is lettek. A Kutató Állomással ugyancsak mindennapos barátságot tartottak s így tovább.

A Szentesi Kertbarátkör munkásságából, működésének eredméyeiből egynéhány példa: Működésük egész ideje alatt rendszeres - amire máshol gyakorlatot nem találni - általában 2 hetenként önképzőköri szakelőadást tartottak neves helyi és országos elméleti és gyakorlati előadókkal. Konzultációt rendeztek évente 2-3 alkalommal a Város, a Kutató vezetőivel időszerű, kertészetet, és Szentes várost érintő kérdésekről. Tudományos bázisul a Kutató Állomást tekintették. - Kiskerti árutermesztéssel az országos hazai és az export ellátásához is hozzájárultak. 2 évtizedes működésük alatt mintegy 200 sv -zöldség és gyümölcsárut adtak a kereskedelemnek. Ezenkívül ellátták a helyi piacot friss választékkal és megoldották a családi zöldség bizosítását.

Közreműködtek értékes kihalóban lévő tájfajták felkutatásában és megmentésükben. Így többek között a hírneves, Szentesi meggy továbbszaporítását végezték. Egyes ugyancsak már kevésbé ismert növények felkarolásában, mint pl. a rebarbara, tárkony, lestyán, csicseri borsó, szegletes lednek stb. részt vettek. - A Kutatóban kimunkált kiskerti, különleges növények terjesztését, propagálását is feladatuknak tekintették, közülük számosat mintegy 4-5 félét termesztettek, ezzel is növelték a piaci választékot.

Szentes Város egyik legfontosabb és értékes kiskerti gócának a Nagyhegynek problémáját felkarolták és a kertészeti termesztést a Tanáccsal karöltve biztosították. - Nagyforgalmú földes dűlő útján műút épült. - Ugyancsak a Szentes Városi Tanácson elérték a Szakcsoporttal karöltve kiskerti parcellák juttatását, kijelölését. 1980 körül már 800-nál is több ilyen „Hobbikert" működött. Jelenleg viszont ezek száma Szentesen és környékén 2000 körüli. - A Kertbarátok köre - közösen a Szakcsoporttal - eljárt a Kiskertészek védelmében, adóügyekben. - Segített kisgépek és más kertészeti eszközök anyagok beszerzésében. - Növényvédelmi szaktanácsadási szolgalatot hozott létre szakemberekből. - A mikrokörnyezet - ós szemléletváltozás alakításához jelentősen hozzájárultak. - Szép virágos Szentesért mozgalmat indítottak el. - 2 évenként helyi kiállításon mutatták be kiskerti terményeiket összekötve újításaikkal, nép-, tájművészeti produktumaikkal, házias szakácsművészetükkel stb. - Ezenkívül 3 országos Mezőgazdasági és 4 országos Kertbarát Kiállításon is részt vettek. Ezeken számos I. és II. helyet, arany-, ezüstérmeket, elismeréseket szereztek. -Bejárták az országot, voltak Jugóban, Romániában, a Cseheknél és 6 napos hajóúton Ausztriában, Bécs városában, sok szép élményt, tapasztalatot szerezve gazdagították tudásukat, szemléletüket.
Végül is mindez hozzájárult a Szentesi Zöldségtermesztő Táj kimagasló országos eredményeinek, értékes exportjának és nemzetközi hírnevének növeléséhez.

Elnökök:

1970—1990. Király István
1991—1995. Gulyás István
1995—2012. Dr. Horváth István
2012-től Tóth Sándorné
 


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
Dr. Szalva Péter: Visszaemlékezés a Szentesi Zöldségtermesztő Táj - mint a Kertészet bőlcsője - rövid története Szentes, 1990.

Kép:
A 40. évfordulóra szervezett ünnepség 2010-ben - forrás: Internet

 

 

 


Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG