-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
K - lexikon
K - lexikon : Katonasors az első világháború idején 4. rész

Katonasors az első világháború idején 4. részA 101-es Gyalogezred 6000 hősihalottjából 400 szentesi, 89 szegvári, 50 mindszenti, 28 derekegyházi és 3 tés-fábiárisebestyéni áldozat volt. "Az első világháborúban 3,8 millió magyar katona vonult hadba. Közülük 661 ezren vesztették életüket, megsebesült 743 ezer, fogságba esett 734 ezer katona." (Magyar Nemzet 2002. júl. 24.)

"Ezek a derék emberek, akik hónapokon át éhség, szomjúság, hideg és hiányos ruházat (fehérnemű majdnem teljesen hányzott) miatt szenvedtek, és mindig lelövés veszélyének voltak kitéve, ismételt látogatásaimnál mindig helyükön voltak, és az összeköttetés sohasem mondta fel a szolgálatot, amit a hadosztályparancsnok az ezred leváltásakor dicsérőleg elismert. Valóban fényes példája a 101-es csendes hősiességének, amelyre mindig hálával gondolok vissza, és büszkeség tölt el, hogy ily derék, lelkiismeretes, önfeláldozó és hős katonáknak lehettem az ezredparancsnoka." (Redensbrucki Redlich Ernő tábornok.)

A 101-es Gyalogezred első világháborús hősi emlékműve helyére Békéscsaba központjában sima obeliszket állítottak. A bevésett szöveg: "A Békés es Csongrád megyék fiaiból álló 101-es békéscsabai Gyalogezred hősi halottainak tiszteletére 1914-18. 1999-ben emelte Békés Megye Önkormányzata." Az olaszországi Assigoi magyar, osztrák hősök temetőjét fiam néhány éve meglátogatta.

A háború szentesi hősei előtt jövőbe tekintő embercsoport szobra tiszteleg. Az emlékművet angol típusú kert   övezte. A  szoborcsoportot 1996-ban, a parkot az elmúlt évben újították fel. Az elődökhöz való kötődés jele az is, hogy a változó korszakokban e helyet Hősök terének neveztük. A hősök névsorában van Szabó Imre   101-es honvéd is, aki Doberdónál esett el 1917-ben. Testvére, Lajos a gyermekét "Imre" névre anyakönyveztette 1928-ban, hogy a név is emlékeztessen a hős katonára.

A Város északi térségébe telepített tölgy, hársfa ligetet látva a háború hősei jutnak eszünkbe. Hősök erdejének nevezzük. A Nagyhegy szélén, a motorgarázzsal átellenben Nagy Mihály, Csányi János, Czirbus Imre, Sallai József, a Török és az Antalfi családok kaptak telket, és otthonukat ide építették. Pataki János, Nagy Mihály, vitéz Mátéffy Dezső, a Gránicz, Cs. Szabó, Szántó, Szép, Koncz, Valkai (a névsor természetesen nem teljes) családfők rokkantként  dohányárusítási engedélyt kaptak. A súlyos rokkantak helyett a feleségek dolgoztak a kereskedelem államosításáig. Majd ezek az idős rokkantak a minimális járadékból, családjuk anyagi segítségével éltek.

Az Ökrös testvérek hazatértek, Ferenc  Orosházán főmolnárként, János Szentesen vendéglősként, József ("Nagyökrös") állatkereskedőként kereste kenyerét. Őt a negyvenes években őrmesterré léptették elő. Imre is felépült srapnel sebesüléséből, és nádtetőkészítő mesterként dolgozott. Lánya, Szabó Imréné kegyelettel őrzi édesapjának, és a család többi tagjának fényképét, emlékét. - "Édesapám bajtársaival: Pataki Jánossal, vitéz Kátai Pállal, az Ökrös testvérekkel, Vajda Imrével, Száraz Miklóssal, Malkócs Józseffel, Zinger Lajossal és Támadás Jánossal sokszor emlékeztek a háború eseményeire hol odahaza, hol a Kossuth téren, vagy épp a 48-as körben. Tudomásomra jutott, hogy jogosultak a  háborús emlékéremre, Károly csapatkeresztre, ill. sebesülési emlékéremre. Sokan azonban ezekért az elismerésekért nem jelentkeztek."

A megviselt embereknél az izületi és csontfájdalmak, a C-vitamin hiánya következtében skorbut betegség állandósult. Fogaik meglazultak, saját kezükkel, vagy madzag segítségével kirángatták azokat. ldesapám szemfogait Palásti borbély húzta ki felsőpárti műhelyében. Fogak nélkül élt két évtizedet. Ezek az emberek orvoshoz szegénységi bizonyítvány alapján mehettek. Alig volt munkalehetőség. Az "ínségmunka" családtagonként havonta 1 nap lehetett, amiért 1 pengőt adtak. Nekünk ez négy pengőt jelentett. Ehhez kaptuk az inségkenyeret, az iskolában ebédet. A gazdasági válság következményeként a társadalombiztosítási munkaviszony - minimuma 10 év - 65 éves korukra jött össze. Kevés nyugdíjukból szerényen, becsületesen éltek. Az olvasókban kialakulhat olyan vélemény, miért a szomorú tényeket közzé tenni? Az ismeretek bővítése, tanulságok levonhatósága végett úgy vélem, kellett. Az olaszországi isonzói háborús események résztvevőinek emlékezetét Gulyás Gyula és János filmen rögzítették. E sorozatot az elődök előtti  tiszteletem jegyében írtam.   
 

"Két rohanó lábam egykoron
Térdig gázolt a vérben
S most nézd Uram, nincs nekem lábam,
Csak térdem van, csak térden:.
Uram, láss meg Te is engemet,
Mindennek vége, vége.
Békíts ki Magaddal s magammal,
Hiszen Te vagy a Béke."
(Ady: Imádság háború után)


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom: 
Kátai Ferenc: Katonasors az első vlágháború idején. Városi Visszhang 2002. 9-10. szám

Kép:
Előkészület a katonatemetéshez - http://nemfelejtjuk.blog.hu
Sebesültszállítás  magyar Vörös-keresz sebesültszállító autómobilján -  A világháború képes krónikája. 26. füzet 1915. ápr. 4.
Huszár búcsúzik bajtársától - http://nemfelejtjuk.blog.hu


 

 

 

 


Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.    *****    Nyereményjáték! Nyerd meg az éjszakai arckrémet! További információkért és játék szabályért kattints! Nyereményjáték!    *****    A legfrissebb hírek Super Mario világából, plusz információk, tippek-trükkök, végigjátszások!    *****    Ha hagyod, hogy magával ragadjon a Mario Golf miliõje, akkor egy egyedi és életre szóló játékélménnyel leszel gazdagabb!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, nagyon fontos idõnként megtudni, mit rejteget. Keress meg és nézzünk bele együtt. Várlak!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését!    *****    rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com - rose-harbor.hungarianforum.com    *****    Vérfarkasok, boszorkányok, alakváltók, démonok, bukott angyalok és emberek. A világ oly' színes, de vajon békés is?    *****    Az emberek vakok, kiváltképp akkor, ha olyasmivel találkoznak, amit kényelmesebb nem észrevenni... - HUNGARIANFORUM    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek... Közéjük tartozol?    *****    Minden mágia megköveteli a maga árát... Ez az ár pedig néha túlságosan is nagy, hogy megfizessük - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Why do all the monsters come out at night? - FRPG - Aktív közösség