-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Hojcsi Pál (Hódmezővásárhely, 1929 — Szentes, 2008) középiskolai igazgató

Hojcsi Pál (Hódmezővásárhely, 1929 — Szentes, 2008) középiskolai igazgató


Hódmezővásárhelyről indult, soha nem szakadt el városától, de ugyanolyan szeretettel kötődött a második otthonául választott Szenteshez is. Vásárhelyen a Bethlen Gábor Gimnáziumban nagy tanáregyéniségek tanították, akik példaképeivé váltak, élete végéig sokat mesélt róluk.

A szegedi egyetemen végzett földrajz—történelem szakon. A diploma megszerzése után került a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumba. Főleg földrajzot tanított, és már kezdő tanár korában is tartott ismeretterjesztő előadásokat.

Nagyon szeretett tanítani, legszívesebben reggeltől estig a katedrán állt. Nem véletlen, hogy hamar felfigyeltek rá, és ő lett a megyei földrajz szakfelügyelő.

1968-tól nevezték ki az akkori Közgazdasági Technikum igazgatójának. 22 évig volt az iskola munkájának meghatározó egyénisége. Büszke volt arra, hogy ő indította el a közgében az egészségügyi képzést.

Az iskola népszerűségét mutatja, hogy Hojcsi Pál intézményében négyszeres-ötszörös volt a túljelentkezés. Mindig hangoztatta, hogy az ő munkáját a kiváló tantestület alapozta meg.

Ragaszkodott ahhoz, hogy a tanárok vállaljanak vizsgaelnöki megbízásokat is, így is népszerűsítve iskolánkat. Ő is megtett mindent ennek érdekében, jó kapcsolatot alakított ki a szentesi nagyvállalatok és a kórház vezetőivel, a város meghatározó egyéniségeivel.

Kollégái, tanítványai és a szülők szerették.

Felettesei is elismerték munkáját, a művelődés és oktatás területén végzett kiemelkedő tevékenységéért több kitüntetést kapott.

Milyen volt Hojcsi Pál mint ember? Ha egy szóval akarnánk jellemezni: sokoldalú. Fontos szerepet töltött be az ÁFÉSZ (a jelenlegi Hunor Coop Zrt.) és több civil szervezet tevékenységében. Elvállalta a TIT szentesi szervezetének titkári, majd elnöki posztját. Nagyon szeretett utazni, gyakran vállalt idegenvezetői feladatot is. A kulturális életben is tevékenykedett, a Közművelődési Tanács elnöke volt. Nagyon szeretett nyüzsögni, valaki azt mondta róla: „nem tud úgy elindulni a városba, hogy Hojcsi Pál alakja valahol fel ne tűnne".

Részt vett a város szinte minden rendezvényén.

Egyénisége, műveltsége, embersége sorsformáló szerepet játszott az ifjúság életében. Olyan képességgel is rendelkezett, amivel kevesen: közösséget formált a tantestületből. Kirándulásokat szervezett, közös programokkal színesítette a hétköznapokat.

Képes volt arra, hogy a borús, szürke hétfő reggeleken mosolyt csaljon az arcokra. Elmondott egy viccet, anekdotát, megdicsérte a kollégák ruháját, frizuráját, érdeklődött hogylétük felől. Szállóigévé lett mondásait a régi tanárok és diákok mai is idézik.

Családi élete is példás volt, büszke volt lányára és unokájára, gyakran mesélt róluk. A leírtak is bizonyítják, hogy Hojcsi Pál igazgató úr embersége, műveltsége, tanári tevékenysége sok száz diák életét befolyásolta és alakította.

Ars poeticáját Szent-Györgyi Albert szavaival lehetne összegezni:

„Légy hű önmagodhoz. Ez azt jelenti, hogy: fejleszd ki magadban mindazt a képességet, szépet és jót, amit a természet adott, fejleszd ki a legmagasabb fokig. Így lehat az ember hű hazájához, emberi mivoltához, az emberiséghez. Ne hagyjad magad eltéríteni attól, amit jónak és helyesnek tartasz, semmiféle földi hatalom vagy fenyegetés által." - ezek a szavak egy igazi tanár szellemiségét tükrözik.


Az oldalon felhasznált források:

Irodalom:
http://www.szentesinfo.hu/mozaik/2013-11-15.

Kép:
Hojcsi Pál arcképe - forrás: internet
Szentes Városért kitüntetés átvétele - forrás: internet

 

 

 


Norina Wallace Írói oldalam    *****    TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit, TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit TÁBLAVERSENY, Fõnyeremény: 500 kredit    *****    Egy angyal ma éjjel elvesztette a szárnyait. A fák között egy bestia éppen áldozatra vár – FÓRUMOS SZEREPJÁTÉK    *****    MYBOOKCLUB - Ha szeretsz olvasni - MYBOOKCLUB    *****    Valahol Delaware államban létezik egy város, ahol a természetfeletti lények otthonra lelhetnek.... - fórumos szerepjáték    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie, én segítek az értelmezésben, de Neked kell dönteni!!!    *****    Rendkívül részletes személyiség és sors analízis, 3 év elõre jelzéssel, most csak 2000 Ft. rendeld meg most. Várlak!    *****    Az asztrológián keresztül megismerni az életed könnyen megoldható lehetõségeit és a nehéz idõszakokat, nagyon fontos!!!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Luxus házak, luxus lakások, üzletek, irodák eladóak. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Szeretsz írni? Szeretnél csatlakozni egy remek közösséghez? Érdekes plotok, számos canon karakter! Várunk szeretettel!    *****    A csillagjövõ asztrológia oldalon, júniusban minden megrendelés 2000 Ft. szeretettel várlak. Rendeld meg amit szeretnél!    *****    Létezik egy város Fournemouth, mely otthon nyújt azoknak, akik sehová máshová nem tartoznak - | - Fournemouth - |    *****    agatha-stories - Saját írásaim találhatóak meg az oldalon - agatha-stories    *****    SZEREPJÁTÉK - Újraindult szerepjátékos közösségünk új és régi tagjait keresi - Rose Harbor restart - SZEREPJÁTÉK    *****    SKAM - SKAM France (S08) - wtFock (S05) - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM    *****    Szeretnéd tudni, milyen lehetõségeket, fontos információkat rejteget a születési horoszkópod, akkor keress meg, segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,fontos információk. Májusban,minden megrendelés 1000 Ft. kedvezménnyel vehetõ igénybe. Várlak!    *****    A csillagjövõ oldalon,sok asztrológiai, ezoterikus olvasmány,valamint meditációk és megrendelési lehetõségek találhatók!    *****    Kérdezõ horoszkóp, kötetlen beszélgetés mobilon, vagy messengeren, skypeon 5000 Ft. Szeretettel várlak! Kattints hívj!!!    *****    SKAM - SKAM France - wtFock - Druck - SKAM Italia és a többi! Folyamatosan bõvülõ magyar tartalmak! - SKAM SKAM SKAM