-- BELÉPÉS

 OLDALTÉRKÉP - KEZDŐOLDAL - ARCKÉPCSARNOKKÖZTÉRI ALKOTÁSOK -  -  ÉPÍTÉSZETI EMLÉKEK - MÚZEUMOK KIÁLLÍTÓHELYEK  TERMÉSZETI ÉRTÉKEK  -  UTCÁK TEREK -    KÖNYVESPOLCRA - IMPRESSZUMVENDÉGKÖNYV 
 


LEXIKON
 
A, Á - B - C - CS - D -E, É - F - G - GY - H -I, Í - J - K - L - LY - M - N NY - O, Ó - Ö, Ő -P - Q - R - S - SZ - T -TY - U, Ú - Ü, Ű - V - W - X - Y - Z - ZS

TEMATIKUS OLDALAK
A képre kattintva galériák megtekinthetőek
Már 674 kincs az oldalon

Legújabb feltöltések


Dudás Sándor szobrász
Labádi Lajos (1953-2019)
Labádi Lajos-dombormű (2020)
Trianon-emléktábla (2020)
1914-1919 Pro Pátria emléktábla
Szenyéri János (1841-1921)
Szenyéri János-emlkétábla (2019)
Komor Marcell (1868-1944)
Komor Marcell-mellszobor
Veréb Imre (1936-1982)
Veréb Imre-emléktábla
Tóth József-emléktábla
Petőfi S. Ált. Isk.-emléktábla
Barta János-emléktábla

Nagyajtósi István (1908-1989)

Velünk élő örökség
A Szentesi TV Állomás
Szentes kincsei
Bese László
Mozgóképek Szentesen
Aki iszik belőle, váljon egészségére
A szentesi díszkút története
A művelődés szentesi otthonai
Veszett Nagy Sándor nyomában
Szentesi szó-képek
Megszakadt életút
A Vasúttörténeti Alapítvány gépészeti gyűjteménye Szentesen
Elestek a dicsőség mezején
Szentesi disznótoros könyv
40 éves a Galéria
Szentes halmai
Szentes rejtett kincsei
Szentesi életrajzi évfordulók 1988
Szentesi életrajzi évfordulók 1987
Szentes és a repülés
Megszentelt határ
Szentesi fazekaskönyv
A Lajtha László zeneiskola fél évszázada
Petrák - krónika
Amire emlékszem
Húsz év könyv
Kiss Bálint református lelkipásztior élete és munkássága
Harruckern János György-mellszobor
Szentesi anekdoták
CSMHE évkönyve 2011-2012
A vekeri halastó madárvilága
Pirity Mátyás-emléktábla
Pirity Mátyás (1911-2003)
Sportuszoda alapkő-emléktábla
Dr. Rébeli Szabó József-emléktábla
Emlékfa - 2011
Kopjafa
1956-os emlékoszlop
Szóváltás a barázda végén
Büszkeségpont
Gyónás
Kruplicukor
Fegyveres életfa (1983)
Kopjafa (2016)
Emlékfa - 1980
Ivókút-2012
Emlékfa - 2015
MÁV motorgarázs emléktábla
Emlékfa - 2004
Egyenruhák - kiállítás képgaléria
Tavasz a természetben - képgaléria
Makett kiállítás
Műszakiak Napja - képgaléria
Arcképek Szentesről - képgaléria
XIII. Műszakiak Napja - képgaléria
Látogatás az Árpád Agrár Zrt. Szentlászlói telepén
Barangolás Szentes kincsei között - előadás képgaléria
Mátkaság, esküvő, lakodalom - néprajzi előadás képgaléria

"Rejtelmek, ha zengenek..." kiállításmegnyitó képgaléria
A szentesi városháza építéstörténete - könyvbemutató képgaléria
A szentesi városháza építéstörténet - könyv
Nagy Imre festő festményei
Hírversek 001
Tokácsli Lajos festőművész képei
Tokácsli Lajos centenáriumi emlékalbum
Síma Ferenc (1912-?)
Min nevettek őseink...
Szentháromság-szobor építése
Szentháromság szobor
Kálvária szoborcsoport
Könyvespolcra - Nézzétek az álmot játszom

 


TUDTA?

Könyvespolcra

KÖNYVESPOLCRA


Készült egy 39 oldalas összeállítást, amely áttekinti a 2018-as időszaki kiállításokat és róluk megjelenő újság cikkeket. A képre kattintva PDF formátumban letölthető.

 

 

számláló
Indulás: 2011-12-28
 

időjárás
 
H - lexikon
H - lexikon : Híres emberek Szentesen 01. Bartók Béla (szerző: Dr. Páhi Ferenc)

Híres emberek Szentesen 01. Bartók Béla (szerző: Dr. Páhi Ferenc)


Nagyon kevesen tudnak arról, hogy Bartók Béla is megfordult Szentesen, akiről az időben még senki sem sejtette, hogy világhírű ember lesz. A népzenei gyűjtése során Bartók két ízben is járt nálunk. Az első látogatásának pontos dátumát sajnos, nem tudjuk, csak annyi támpont van, hogy a másodikat másfél esztendő előzte meg a helyi sajtó közlése szerint.
 

A második látogatáskor azt is közölte uz újság, hogy „két Idegen úr állított be Szentes városába, és az egyik Bartók Béla volt" , a másik személyt az újság nem nevezte meg. Móra egyik írásában az szerepel, hogy Bartóknak — népzenegyűjtésénél — Győrfi István volt a társa, talán ő jött vele Szentesre. Győrfi István mint néprajztudós vált országosan híressé, tehát elképzelhető, hogy a népzene gyűjtésénél is segédkezett Bartóknak.

A második látogatás, amiről Bartók levélben értesítette dr. Tasnády Antal városi főügyészt, 1908. március-, és májusban történt. Tehát az első látogatás, ami másfél évvel azelőtt történt, 1906-ban lehetett, Akkor is Tasnády kalauzolta Bartókot, levelében azt kérte Bartók: szeretné, ha a tekerősök és a tekerős muzsikát kísérő klarinétosok rendelkezésére állnának, s jó pár magyar nótát belemuzsikálnának fonográfgépébe, hogy a népzene szentesi maradványait megörökíthesse uz utókor számára.
 
Az Alföldi Ellenzék szerkesztője, akitől az adatok származnak, bámulatos módon jól tájékozott volt Bartók életútjáról mert azt is tudta és közölte is cikkben, hogy az első látogatása óta kinevezték Bartókot a Zeneakadémia rendes tanárává, de azért nem feledkezett meg a szentesi specialitásról, a tekerőmuzsikáról. A fentiek ellenére mégis Bertókként szerepel a cikkben, de az nyilván a szedő hibája volt. A korabel i újságok nál ugyanis nem helyeztek súlyt a korrigálásra.

Sajnos, Bartók levelét nem tudjuk előkeríteni. A címzett valószínűleg magánlevélként kezelte azt, és magánál tartotta.

A tekerőmuzsikárói annyit: ez a szentesi specialitás ma is létezik. Az utolsó tekerősök egyike Szerényi Dánlel — haláláig — számos esetben játszott a rádióban ls.

Az említett újságcikk hangjából kicseng, hogy a szerkesztő nemcsak ismerte Bartók munkásságát, hanem azt értékelte is. ami 1908-ban magasfokú zenei Intelligenciát jelentett.

Érdekességként Idézem a Jóval később — 1930-ban — megjelent lexikonból a Bartók Bélára vonatkozó részt.

„Bartók Béla született 1881., zeneszerző, zongoraművész, a modern európai muzsika egyik legnevesebb alakja. Zenefolklór kutatásai, gyűjtése, feldolgozásai, zeneszerzői munkássága új fejezetet nyitott a magyar zene történetében. Az atonális zene egyik legjelentősebb képviselője. Művei A kékszakállú herceg vára, Fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin, Rapszódia zenekarra és zongorára. Burleszkek elégiák siratóénekek, magyar és tót népdalkórusok. Ady Endre több versét megzenésítette. Zenetörténeti tanulmányai több helyen megjelentek. Zeneművészeti Főiskola tanára, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. "


Az oldalon felhasznált források

Irodalom:
Dr. Páhi Ferenc: Híres emberek 01. Bartók Béla Szentesen, megjelent : Szentesi Élet 1975. május

Kép:
Bartók Béla arcképe - forrás: internet
Bartók népzenegyűjtés közben - forrás: Griffiths, Paul (1978.) A Concise History of Modern Music, Thames and Hudson ISBN: 0-500-20164-1.
Bartók Béla tekerőn játszik budapesti othonában - forrás: http://verpeletamk.lapunk.hu

 

 

 

 


Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!